Rechter bepaalt: avondklok moet direct worden opgeheven

0
557
Rechter bepaalt: avondklok moet direct worden opgeheven

De rechtbank in Den Haag heeft besloten dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De zaak was aangespannen door de stichting Viruswaarheid en zij komen daarmee in het gelijk.

Per direct

De avondklok vervalt dus per direct en zal dus vanavond al niet meer van kracht zijn. Het is een pijnlijke beslissing voor het kabinet, omdat zij eigenlijk de verkeerde wet hebben gebruikt voor het in werking stellen van de avondklok. Voor het instellen van de avondklok is er gebruikt gemaakt van de wet buiten bevoegdheden burgerlijke gezag. Met deze wet kunnen beslissingen worden gemaakt en hoeven deze in een spoedeisende situatie niet langs de eerste en Tweede Kamer. De rechter oordeelt echter dat er geen sprake is van een spoedeisende situatie waardoor de manier waardoor de avondklok ‘niet legitiem’ is verklaard.

Effect avondklok

Daarnaast verklaart de rechter dat de staat niet echt duidelijk heeft gemaakt wat het effect van de avondklok is. Naast de avondklok is er het advies gegeven om niet meer dan één persoon per dag te ontvangen. De rechter concludeert dat met betrekking tot nut en noodzaak dit een erg vertekend beeld geeft en dat de invoering van de avondklok niet voldoende is gemotiveerd. De raad van state waarschuwde al eerder dat de wet mogelijk verkeerd gebruikt was, onder andere omdat het kabinet al weken zorgvuldig bezig is geweest met het voorbereiden van de wet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in