Rabobank: Sneller vaccineren helpt groei economie

0
623
Rabobank: Sneller vaccineren helpt groei economie

Met het tempo waarop we nu vaccineren verwacht Rabobank dat een groot deel van de krimp van de Nederlandse economie van het afgelopen jaar weer wordt goedgemaakt. Veel mensen hebben geld opgespaard en willen dit weer uitgeven.

Volgens de hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt willen veel huishoudens weer geld uitgeven zodra dit weer kan. Ook in de zomer van 2020, toen de corona maatregelen werden versoepeld was dit terug te zien in het uitgavenpatroon van de Nederlandse huishoudens. “Dat huishoudens veel hebben gespaard kan hun uitgaven na corona versoepelingen een tijdelijke impuls geven”.

Afgelopen jaar maakte de Nederlandse economie de grootste krimp mee sinds de Tweede Wereldoorlog met een totale krimp van 3,8 procent. De verwachting is dat ook in het eerste kwartaal van 2021 de economie verder zal krimpen. De Rabobank verwacht dat na het vaccineren we een aantal goede maanden tegemoet gaan met economische groei. De schatting van de groei over het gehele jaar 2021 ligt op 2,2 procent.

De verwachting van de bank is dus wel gebaseerd op uitspraken van minister Hugo de Jonge. Hij zei dat hij verwacht dat begin juli iedereen die gevaccineerd wil worden een vaccinatieprik gehad kan hebben. Als het vaccinatie proces langzamer gaat, ziet het economische plaatje van 2021 er ook anders uit waarschuwt de bank.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in