UvA en HvA slachtoffer van een cyberaanval

0
637
UvA en HvA slachtoffer van een cyberaanval

Studenten en medewerkers van de Hogeschool van Amsterdam en Universiteit van Amsterdam hebben dinsdag een mail ontvangen. Hierin staat de boodschap dat ze hun wachtwoord zo snel mogelijk moeten wijzigen. De schoolinstellingen hebben namelijk te maken gekregen met een cyberaanval.

Mogelijk toegang tot wachtwoorden

De instellingen hebben niet uitgesloten dat de cyber aanvallers toegang hebben tot de wachtwoorden. Naast het verzoek dat de hva wachtwoorden worden aangepast was er daarom ook het verzoek om accounts met hetzelfde wachtwoord eveneens aan te passen.
Andere accounts met hetzelfde wachtwoord zijn immers niet meer veilig als de hackers deze informatie in handen hebben.

Hackers waren uit op geld

De cybercriminelen waren waarschijnlijk van plan om een ransomware-aanval uit te voeren. Hierbij blokkeren en versleutelen ze de systemen van desbetreffende instelling om vervolgens losgeld te vragen. De HvA en Uva zeggen hard bezig te zijn om de aanval af te slaan. “We monitoren alle ict-systemen nauwkeurig en zijn hard bezig deze op te schonen”.

Phishingmails

Anderen kunnen mogelijk misbruik maken van deze cyberaanval door zich voor te doen als onderwijsinstelling. Zij zullen bijvoorbeeld vragen om op een link te klikken om je wachtwoord te wijzigen. Wijzig dus zo snel mogelijk je wachtwoorden en let op voor phishingmails. Verder zal het onderwijs gewoon doorgaan zoals gepland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in