Winkels ook na 3 maart waarschijnlijk gesloten

0
676
Winkels ook na 3 maart waarschijnlijk gesloten

Na 3 maart zullen de meeste niet-essentiële winkels nog steeds gesloten zijn. Dinsdag 23 februari maakt het kabinet de volgende stappen in het corona beleid bekend. De druk op het kabinet neemt toe, mede omdat de click & collect onvoldoende blijkt te helpen. Toch lijkt het kabinet er voor te kiezen om de niet-essentiële winkels ook na 3 maart gesloten te houden.

Schulden

Steeds meer ondernemers raken in de schulden. Bij ongeveer driekwart van de winkels daalde de omzet in januari na de lockdown met 60 tot 100 procent. Het percentage winkels met liquiditeitsproblemen is gestegen met een percentage van 56 procent.

Belangenvereniging INretail concludeert: ‘Dit kabinet doorziet niet hoe onvoorstelbaar veel leed veroorzaakt wordt door de winkelsluiting. De impact op ondernemers is gigantisch. Lokale winkels kunnen wel samen bestaan maar niet afzonderlijk. Als er te veel spelers omvallen wordt het ook voor zij die overleven onmogelijk, dan is de maatschappelijke schade nog veel groter’.

Gesloten sectoren

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten dat de gesloten sectoren zoals bijvoorbeeld horeca, detailhandel en kappers zo snel mogelijk weer open moeten. Zij hebben daarom samen met deze branches een verantwoord plan ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en klimaat. ‘We kunnen niet langer wachten, als volledige heropening niet kan voer dan tenminste dit plan uit’ is de oproep van de ondernemingsorganisaties.

Coronabelasting

Daarnaast pleiten verschillende ondernemers voor een coronabelasting. Sommige bedrijven (bijvoorbeeld Bol.com) die het afgelopen jaar wel profiteerde van de crisis zouden dan een deel van wat zij profiteerde moeten afstaan aan ondernemers die noodgedwongen hun zaak moeten sluiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in