Wat is de beste economie ter wereld?

0
870
Wat is de beste economie ter wereld?

Ieder land heeft zijn eigen economie met de daarbij horende zwakke- en sterke punten. Ook moet er goed nagedacht worden over wat ‘beste’ precies inhoudt. Is de beste economie ter wereld ook de grootste economie, de duurzaamste economie of de misschien wel de meest producerende economie? Leven Vandaag heeft een lijst gemaakt van wat wij de beste economieën ter wereld vinden.

De indicatoren

Omdat het lastig is om één economie aan te wijzen als nummer één worden de economieën opgedeeld in verschillende categorieën:

Grootste economie

De grootte van een economie wordt gemeten met het bruto binnenlands product (BBP). Het BBP is de totale geldwaarde van alle geproduceerde goederen in een land binnen een bepaalde periode. De drie landen met het grootste BBP zijn:

 • De Verenigde Staten
  De VS is het land met de grootste economie en heeft een BBP van 21,48 miljard dollar. De grootste bijdrage van het BPB in de VS wordt geleverd door de dienstensector.
 • China
  China is nog steeds een opkomende economie, maar neemt alsnog de tweede plaats in. Met een BBP van 14,17 miljard dollar staat het stevig op de tweede plek. De verwachting is dat het in 2028 de VS inhaalt als grootste economie.
 • Japan
  Japan had lange tijd de tweede grootste economie ter wereld, maar moest deze plek in 2010 afstaan aan China. Japan

Grootste export economie

Een land dat een hoog geldbedrag ontvangt aan zijn export is vaak een sterke economie. Eindproducten leveren vaak meer geld op dan de grondstoffen of halffabricaten en daarom zijn het vooral ontwikkelde landen die veel verdienen aan export. Nederland staat overigens op een verrassende zesde plaats, zelfs boven landen zoals Frankrijk en Italië.

 • China
  China staat bekend als het exportland van de wereld en dat wordt ook bevestigd door de cijfers. In 2020 bereikte zij een waarde van 2,490 miljard dollar aan export.
 • Verenigde Staten
  Als grootste exportland moet de Verenigde Staten voorrang verlenen aan China. In totaal verdiende de VS zo’n 1553 miljard dollar in 2020 aan de export.
 • Duitsland
  De sterkste economie van Europa verdient ontzettend veel aan export en staat met 1434 miljard dollar maar ‘net’ achter de VS. Duitsland heeft een voorsprong op nummer vier Japan van 745 miljard euro.

Duurzaamste Economie

Een steeds belangrijker worden factor bij het beoordelen van een economie is de duurzaamheid. Of een economie duurzaam is, kan worden bepaald met het DONUT model. De Morningstar Sustainability Atlas deed onderzoek naar de duurzaamheid van landen en keek naar indicatoren zoals milieu, sociaal beleid en ondernemingsbestuur. Volgens hen zijn dit de drie duurzaamste landen:

 • Finland
  Uit het onderzoek blijkt dat Finland het duurzaamst land is met een score van 59.70. Noord-Europese landen scoren sowieso goed op de lijst.
 • Nederland
  Nederland doet het goed uit dit onderzoek en staat met een score van 59.22 op de tweede plek
 • Denemarken
  Nog een Noord-Europees land dat goed scoort op duurzaamheid volgens Morningstar. Met een score van 58.66 staat het land op de derde plek.

Beste economie ter wereld

Er bestaat dus niet echt een ‘beste economie ter wereld’ want iedere economie blinkt uit in zijn eigen opzichten en iedereen kan een ander aspect van de economie belangrijker vinden dan de ander. Wil je meer nieuws volgen over de economie van de wereld? Klik dan hier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in