Er wordt jaarlijks meer dan 2,2 miljard ton afval geproduceerd in de Europese Unie.
Maar wat een circulaire economie is, ga je in deze blog lezen. Verder zullen er voorbeelden worden gegeven van circulaire economie en wat de voordelen hiervan zijn. Dus ben je benieuwd? Lees dan snel verder!
Wat wordt er bedoeld met ‘circulaire’ economie?
Met een circulaire economie wordt bedoeld dat er bijna geen afval bestaat en dat grondstoffen steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Denk aan dat producten worden gedeeld, gerecycled, geleend en opgeknapt. Het doel hiervan is dat de levenscyclus van producten verlengd kan worden. Dankzij recycling kunnen producten die eigenlijk zijn levensduur heeft bereikt, hergebruikt worden om met die materialen iets nieuws te maken. Dit vermindert de vraag naar hulpbronnen enorm, waardoor er een duurzamere samenleving ontstaat, waar de toekomstige generatie nog mee kan leven.
Circulaire economie voordelen
Waarom moeten we overstappen naar een circulaire economie? Hieronder zijn de belangrijkste voordelen genoemd:
- Het milieu beschermen: Door hergebruik en recycling van producten zal het verbruik van natuurlijke hulpbronnen vertraagt worden. Door het behoud van landschap en habitat zal er een kleiner verlies zijn aan biodiversiteit. Nog een voordeel is dat het de uitstoot van broeikasgassen vermindert, omdat het industriële proces dus overgeslagen wordt.
- De afhankelijkheid van grondstoffen verminderen: Het recyclen van grondstoffen zal de risico’s verminderen van aanbod, zoals de beschikbaarheid van een product, de prijsstijging van grondstoffen en dat je afhankelijk bent van een ander land. Dit is voornamelijk bedoeld voor de essentiële grondstoffen die cruciaal zijn voor het behalen van klimaatdoelstellingen. Deze producten zijn nodig voor het produceren van batterijen en elektrische motoren en nog meer technologieën.
- Besparen van geld voor consumenten en het creëren van banen: Een circulaire economie kan de innovatie stimuleren, economische groei bevorderen en banen creëren. Door duurzame en innovatieve producten kan de consument geld besparen en een hogere kwaliteit van krijgen.
Wat zijn voorbeelden van circulaire economie?
Hier zijn 3 voorbeelden genoemd die voldoen aan de principes van een circulaire economie:
Het provinciehuis in Friesland
Het provinciehuis van Friesland is volledig duurzaam en met een gezond interieur:
- Meubels zijn geschikt voor hergebruik
- 60% minder grondstoffen
- Gebruik van recyclebare materialen
- Zonder gebruik van ongezonde materialen
Unwaste.nl
Unwaste.nl is een bedrijf dat zeep en shampoo maakt van reststromen
- Zij maken shampoo en zeep
- Gemaakt van koffiedik en sinaasappelschillen
- Volledig circulair
Too Good To Go
Dit is een app waarbij je kunt genieten en jij je lokale ondernemer support.
- Doosjes met onvermijdelijke product overschotten
- Een schappelijke prijs
- Bijna tot geen verspilling