De donut economie, wat is het precies?

0
2163
De donut economie, wat is het precies?

De naam klinkt misschien grappig, maar de donut economie (of donute economie) kan van essentiële waarde zijn. Het is een economisch model dat welvaart meet door te kijken of de sociale fundamenten worden gerealiseerd zonder dat de ecologische grenzen worden overschreden. Het model heeft zijn naam te danken aan zijn donutvorm, met een ronde cirkel en een gat in het midden. Hieronder vind je de donut economie uitleg.

Donut economie uitleg

Het model van de donut economie is gemaakt door de Britse Kate Raworth en wordt verder beschreven in haar boek donuteconomie: In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw. Volgens het model moet er anders gekeken gaan worden naar de huidige economie en moet deze een stuk duurzamer worden. Op het moment wordt er veel meer naar het BBP gekeken om de economische groei te bepalen. Bij het donut model wordt er meer gekeken naar sociale indicatoren en de ecologische plafonds en geeft het zo dus een veel ‘bewuster’ beeld van de economie.

In totaal zijn er twaalf sociale indicatoren zoals voedsel en onderwijs. Deze indicatoren zijn afgeleid van de ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Daarnaast heb je negen ecologische plafonds zoals vermindering biodiversiteit en klimaatverandering.

Hoe meet je de economische welvaart

Om volgens dit model de economische welvaart van een land te meten moet je voor ieder sociale indicator bepalen waar deze zich bevindt. Bevinden alle indicatoren zich in de donut, dan kan je spreken van een gezonde economie die iedereen van de juiste behoefte voorziet zonder een te grote ecologische voetafdruk achter te laten. Komen de indicatoren uit binnen in de donut dan is er sprake van een tekort voor de mensen in het land. Vallen de indicatoren buiten de donut, dan worden de ecologische plafonds overschreden. Door deze indicatoren in te vullen krijg je dus een goed beeld van een ‘gezonde’ economie. De grotere economieën van de wereld passeren vaak het ecologische plafond, terwijl kleinere economieën juist vaak laag scoren op de sociale indicatoren.

Donut economie van de wereld

Het donut model is ook ingevuld voor de hele wereldeconomie. Geen enkele indicator wordt voor iedereen op de wereld bereikt. Politieke inspraak, vrede en gerichtheid, gezondheid en sociale gelijkheid zijn de indicatoren die het meest in het gat van de donut vallen. Bij de negen ecologische plafonds worden klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit en de uitstoot van stikstof en fosfor overschreden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in