Het is ongeveer een jaar geleden dat de corona epidemie in Nederland begon met alle bijbehorende gevolgen. Ook economisch heeft de epidemie grote gevolgen gehad voor ons land, maar wat zijn nou precies de economische gevolgen van corona in ons land?
Vier belangrijkste economische gevolgen van corona
De belangrijkste gevolgen van corona op de Nederlandse economie zijn:
- De Nederlandse bbp kent een sterke daling
- Het negatieve overheidssaldo
- Grote daling consumentenvertrouwen
- Minder faillissementen
Lees hieronder per gevolg een toelichting.
Nederlandse bbp kent sterke daling
Over het gehele jaar gezien is het bbp in Nederland gedaald. Vooral bij het begin van de corona crisis in maart en april is een sterke daling van 8,5 procent te zien in het BBP. Het derde kwartaal kende weer een opleving van het bbp met een stijging van 7,8 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. De stijging in het derde kwartaal kan worden verklaard door de zomer en de versoepelde corona maatregelen die toen werden doorgevoerd. In het vierde kwartaal daalde het BBP met 0,1 procent. Het BBP van het vierde kwartaal is ongeveer gelijk aan die van het vierde kwartaal van 2017.
Negatief overheidssaldo
Het negatieve kassaldo van de rijksoverheid is een van de economische gevolgen van corona die het beste is terug te zien. Omdat veel corona regelingen door het rijk worden gefinancierd liepen de kosten hoog op, en kwam er tegelijkertijd ook minder binnen. Het kassaldo van het rijk van maart tot december is dan ook dramatisch: 60,8 miljard meer uitgave dan inkomsten.
Daling in consumentenvertrouwen
Het consumentenvertrouwen had in april de grootste daling ooit gemeten. Het consumentenvertrouwen stond al op -3 in de peilingen van het CBS, maar daalde in april 2020 naar -23 en in mei zelfs naar -31. In de zomer kende het consumentenvertrouwen weer een kleine opleving en bleef het schommelen tussen de -30 en -20. In 2021 kent het consumentenvertrouwen een kleine opleving en staat het momenteel op -18.
Aantal faillissementen verminderd
Een opvallende statistiek is dat het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen is verminderd. Mede door de staatssteun hebben veel bedrijven hun hoofd boven water kunnen houden. In de eerste helft van 2020 liep het aantal faillissementen nog gelijk met 2019, maar met name in de tweede helft van het jaar ging het in 2020 beter. In totaal gingen er in 2020 3180 bedrijven en instellingen failliet, in 2019 waren dat er 3785. Het afnemen van het aantal faillissementen lijkt dus het enige positieve economische gevolg van corona te zijn.
Bron: CBS