De Nederlandse economie is nog nooit zo erg gekrompen als in 2020
Er is nog nooit een grotere krimp in de Nederlandse economie gemeten als in het afgelopen jaar. Er was namelijk sprake van een krimp van 3,8 procent.
Zelfs tijdens de periode van de kredietcrisis werd niet zo’n afname gemeten. Dit was namelijk 3,7 procent in 2009.
Enorme klap in het tweede kwartaal
Deze krimp is vooral te wijten aan de enorme klap die de economie te verduren kreeg in het tweede kwartaal van 2020. Er was namelijk een afname van 8,5% wat gelijk de grootste krimp is die ooit in een kwartaal is gemeten. Vervolgens is de economie weer enigszins gestabiliseerd wat uiteindelijk leidt tot de krimp van 3,8% over het gehele jaar.
Redenen van de enorme krimp
De uitbraak van het coronavirus met opeenvolgende maatregelen is natuurlijk de reden voor deze nadelige resultaten. Consumenten gaven veel minder uit namelijk 6,6%. Ze gaven voornamelijk minder geld uit aan de horeca, reizen, kleding en culturele evenementen.
Een logisch gevolg als deze sectoren op slot worden gegooid.
Relatief gezien is er toch nog reden tot positiviteit
De Nederlandse economie blijft namelijk beter staan dan bijvoorbeeld grootmacht Duitsland.
Dit heeft voornamelijk te maken met de manier waarop de Nederlandse economie gestructureerd is. Hierbij is meer een focus op diensten en minder afhankelijkheid van productie. Nederland heeft relatief gezien ook een erg goede digitale infrastructuur waardoor de productiviteit vrij hoog bleef met het thuiswerken.
Bij omliggende landen kromp de economie nóg meer
Andere landen zijn nog harder getroffen door de corona crisis. Hieronder vind je een lijstje met landen en hun bijbehorende krimp. Hiermee vergeleken valt de 3,8 procent daling nog mee:
- In Duitsland kromp de economie met 5 procent
- Het Verenigd Koninkrijk noteerde een krimp van 10 procent.
- Spanje heeft maar liefst een krimp van 11 procent in het afgelopen jaar
Positieve invloed van de Nederlandse overheid
Naast de structuur van de Nederlandse economie heeft de Nederlandse overheid er ook voor gezorgd dat de schade beperkt is. Er is relatief veel steun geboden aan de inwoners in Nederland waardoor bijvoorbeeld de werkloosheid vrij laag is. Het resultaat van de steun viel te zien in het 4e kwartaal. Toen bleef de economie op een break-even punt hangen (0% groei). Dit is een uitzonderlijke prestatie gezien de omstandigheden met de huidige corona pandemie.