Welke landen hebben een opkomende economie?

0
1166
Welke landen hebben een opkomende economie?

Als er gepraat werd over een opkomende economie wordt er al snel het woord BRIC gebruikt. BRIC staat voor de landen Brazilië, Rusland, India en China die allemaal opkomende economieën waren/zijn en in een zelfde soort ontwikkelingsfase zitten. Inmiddels hebben andere landen zich ook gemeld in het rijtje landen met opkomende economieën. Maar wat zijn de landen met een opkomende economie eigenlijk?

Wat is een opkomende economie?

Een land met een opkomende economie wordt ook wel een groeiland of groeimarkt genoemd. Het zijn in de regel altijd landen die achterlopen op de meeste westerse landen, maar wel landen die snel groeien en een grote potentie hebben. Met de term ‘opkomende landen’ wordt er niet naar de cultuur of politiek van een land gekeken maar voornamelijk naar de economische groei.

Top 5 opkomende economieën in 2021

Sommige landen worden harder getroffen door de corona crisis. Landen die afhankelijk zijn van de toerismesector hebben in het jaar 2020 harde klappen gekregen. Van de landen in deze top vijf wordt verwacht dat zij goed kunnen herstellen van de corona crisis.

    • 5. Chili

Chili is als één van de weinig Zuid-Amerikaanse landen redelijk goed opgewassen tegen de coronacrisis. Door een diverse economie, onafhankelijkheid van toerisme en de mogelijkheid tot thuiswerken lijkt de Chileense economie zich te herstellen. Verwachte groei bbp in 2021: 4,6 procent.

  • 4. Egypte

 

Na de Arabische lente is het politieke landschap in Egypte gestabiliseerd en daarom een stuk aantrekkelijker geworden voor buitenlandse investeerders. En mede door een stabilisatieprogramma is er de afgelopen jaren een economische groei ingezet. De verwachting is dat de investeringen in Egypte met 18.6 procent zullen stijgen.

  • 3. Senegal

 

Door het stabiele politieke klimaat en de grote hoeveelheid aan grondstoffen is Senegal één van de aantrekkelijkste landen in Afrika voor investeringen. De groei zal ondersteund worden door de bouw van koolwaterstof projecten en nieuwe investeringen in de delfstoffen sector. Verwachte groei BBP: 5.7 procent.

  • 2. Maleisië

 

Maleisië heeft een relatief hoog opgeleide beroepsbevolking en is goed omgegaan met de corona crisis. De maakindustrie in het land profiteert van de stijgende lonen in China en de strategische ligging. Verwachte groei BBP: 6.2 procent.

  • 1. Vietnam

 

De zuidoost Aziatische landen gaan het goed doen de komende jaren en Vietnam is hier een uitstekend voorbeeld van. Het land wist in 2020 een recessie te vermijden en profiteert van de verplaatsing van laaggeschoolde productie vanuit China. Verwachte groei BBP: 7.7 procent. Vietnam zal in 2021 dus het land zijn met de grootste opkomende economie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in