Top 15 goud producerende landen

0
345
Top 15 goud producerende landen

Top 15 goud producerende landen

Goud is een van de meest waardevolle materialen waar wij in onze samenleving over beschikken. Dit wordt ook al eeuwenlang gewaardeerd en gebruikt voor verschillende doeleinden. Goud waarderen wij voornamelijk door de schoonheid en duurzaamheid, aangezien wij er van alles van kunnen maken en ook kunnen wij dit weer omsmelten om voor wat anders te gebruiken. In onze huidige samenleving beschikken wij over tonnen goud. In dit artikel maken wij een overzicht van de top 15 landen die goud produceren.

De waarde van goud

Goud heeft een hoge economische waarde. Dit is altijd al zo geweest. Omdat goud zo waardevol is, wordt het gebruikt als een hedge tegen inflatie, is het een veilige investering voor beleggers en daarnaast is het een internationale valuta. De prijs van goud wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals economische omstandigheden, vraag en aanbod.

Landen met de hoogste goudproductie

15. Sudan

Sudan produceerde in 2021 85.1 ton goud. In de laatste 10 jaar is Sudan uitgegroeid tot het derde grootste land in Afrika dat goud produceert. En ondanks de financiële staat van Sudan lijkt het erop dat er nog een hoop goud bij komt.

Gold production in 2021 (in tonnes): 85.1

14. Brazilië

Op plek 14 staat Brazilië, de op twee na grootste goudproducent in Zuid-Amerika. Brazilië is een van de topproducenten in de wereld als het gaat om goud. In 2021 produceert Brazilië maar liefst 90.1 ton goud.

13. Mali

Een ander land in Afrika dat veel goud produceert is Mali. Dit komt door hun natuurlijke goudbron en wordt ondersteund door Barrick Gold Corporation. In 2021 werd hier 98.7 ton goud opgehaald.

12. Burkina Faso

Burkina Faso heeft recentelijk nog 200 kilo opgekocht van een lokale mijnbouw, en volgens de regering was dit vanwege publieke interesse en wordt het mijnbouwbedrijf ook nog gecompenseerd. In 2021 werd hier 102.8 ton aan goud binnengehaald.

11. Oezbekistan

Oezbekistan is de op twee na grootste mijn in de wereld en wordt beheerd door het grootste mijnbouwbedrijf in het land genaamd Navoi Mining and Metallurgy Combinat. Hier werd 104.9 ton aan goud opgeleverd.

10. Zuid-Afrika

Zuid-Afrika staat bekend om zijn vele goudmijnen die door verschillende partijen worden bewerkt. Het grootste mijnbouwbedrijf in Zuid-Afrika is AngloGold. In 2021 werd hier 113.6 ton goud opgehaald door de verschillende mijnbouwbedrijven.

9. Indonesië

Indonesië staat op plek 9 met 117.5 ton goud. De grootste goudmijn in Indonesië staat ook op plek nummer drie van de hele wereld. Grasberg is een goudmijn gelegen in de Centraal Papoea regio.

8. Mexico

Mexico, een van de grootste goudproducenten ter wereld, heeft misschien niet de grootste goudmijnen, maar produceert wel meer goud via een groter aantal relatief kleinere mijnen, waarvan de Pensaquito-mijn de grootste is. De goudreserves van Mexico zijn volgens de Wereldbank ongeveer 200 miljard dollar waard. In 2021 produceerde Mexico 124.5 ton goud.

7. Peru

De grootste goudproducent in Latijns-Amerika. Hier vindt ook veel illegale goudwinning plaats in de Amazone. Om de illegale goudwinning te stoppen, ondertekenden Peru en de VS een convenant. Meer dan 100.000 hectare bos is verloren gegaan in Peru, net als in verschillende andere landen die hebben geïnvesteerd in goudwinning. Peru produceerde in 2021 127.3 ton goud.

6. Ghana

Een ander Afrikaans land dat hoog in de top staat is Ghana. Zij behoren tot de top goudproducenten ter wereld. In 2021 produceerde Ghana 129.2 ton goud.

5. Kazakhstan

Kazakhstan behoort tot de top 5 landen waarin goud wordt geproduceerd. Dit is een grote stijging in vergelijking met voorgaande jaren. In 2021 produceerde Kazakhstan 132 ton goud.

4. Verenigde Staten

Op plek 4 staat de Verenigde Staten met maar liefst 170 ton aan goud. De Amerikaanse goudproductie is de laatste jaren teruggelopen. In 2021 produceerde de VS 170 ton goud, wat 17 ton minder is dan het voorgaande jaar. In de voorgaande vijf jaar is de Amerikaanse goudproductie gedaald. In 2017 werd 237 MT (megaton) goud geproduceerd. Meer dan 40 goudmijnen droegen bij aan het grootste deel van de nationale goudproductie in 2021.

3. Canada

Op plek 3 staat het buurland van Amerika, Canada. Canada is 3 ton gezakt in goudproductie, maar dat weerhoudt ze niet van de derde plek. In 2021 produceerde Canada 220 ton goud.

2. Rusland

Op plek 2 staat Rusland met een goudproductie van maar liefst 320 ton. De afgelopen jaren is de Russische goudproductie toegenomen van 255 MT (megaton) in 2017 tot 320 MT in 2021. Tegen 2030 zal de productie van het land naar verwachting bijna 400 MT bedragen, aldus Statista.

1. China

Het is waarschijnlijk geen verrassing voor u, maar China staat al een aantal jaar op nummer 1 als het gaat om goudproductie. Dit record heeft China al meer dan 10 jaar en in 2021 stond de teller op 329 ton goud. Volgens de World Gold Council is China ’s werelds grootste consument van gouden sieraden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in