Wat is het verschil tussen de micro en macro economie?

0
3419

De economie is een fundamenteel begrip in deze wereld en iedereen heeft er direct of indirect ook mee te maken. De economie wordt vaak opgedeeld in twee onderdelen: de micro en macro economie. Maar wat is nou precies het verschil tussen beide?

De micro economie

Bij de micro economie wordt er vooral gekeken naar het individu. Micro betekent klein en daarmee wordt er dus gedoeld op kleinschalige economie. Binnen de Micro economie staat vraag en aanbod van het individu centraal. Met het individu wordt er in dit geval gedoeld op een persoon, gezin of een bedrijf. In een land zoals Nederland zijn er dus heel veel verschillende soorten micro economieën.

De macro economie

Bij de macro economie wordt er voornamelijk gekeken naar de economie als geheel. Het is dus eigenlijk een soort samenkomst van alle verschillende Micro economieën. Bij de macro economie wordt er gekeken naar de factoren die de economie bepalen, zoals nationaal inkomen of nationale consumptie. Al deze factoren bij elkaar bepalen de macro economie en daarmee ook bijvoorbeeld de grootte van een economie.

Belangrijkste verschillen tussen micro en macro economie

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste verschillen tussen de micro en macro economie:

    Micro is kleinschalige economie, macro is de economie in zijn geheel
  • Micro wordt bepaald door het individu, macro vooral door welvaartsindicatoren
  • Micro economie is wel onderdeel van de macro economie, maar de macro economie is geen onderdeel van de micro economie.

De Meso economie

Naast de Micro en Macro economie, bestaat er ook nog de Meso economie. Dit is een soort van tussen stap en is een benaming voor verschillende groepen bedrijven, economische sectoren of een gehele bedrijfstak. De kledingbranche en alle grote partijen die daar aan mee werken zijn onderdeel van de Meso economie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in