Wat is de grootste economie ter wereld?

0
3766
grootste economie ter wereld

Iedereen is wel bekend met het woord economie. Alle landen op de wereld hebben een eigen economie en jij maakt als persoon zelf ook onderdeel uit van de economie van het land. Maar wat is nou precies ‘de economie’ en welk land heeft de grootste economie ter wereld?

Hoe wordt economie gemeten?

Economie is vaak een moeilijk begrip om te meten omdat de economie in zijn geheel niet tastbaar is. Er zijn wel de nodige economische factoren die gebruikt kunnen worden als maatstaf. Vaak wordt het nominale bruto binnenlands product (BBP) gebruikt als belangrijkste indicator voor de omvang van een economie van een land. Ook het BBP per capita geeft een goede indicatie van de omvang en sterkte van de economie.

De top vijf grootste economieën ter wereld:

Hieronder staan de vijf grootste economieën ter wereld:

 • 1. De Verenigde Staten
  Al decennia lang heeft de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld. In 2020 voor de corona crisis stond het land op een BBP van 17,35 biljoen euro. De corona crisis van 2020 heeft de Amerikaanse groei wel een flinke deuk gegeven en de vraag is of de Amerikaanse economie weer zal herstellen.
 • 2. China
  Dit land is al jaren bezig aan een ongekende economische opmars en wordt ondanks de tweede plek nog steeds gezien als een opkomende economie en is één van de weinige landen die weinig last lijkt te hebben van de corona crisis. Het BBP bedraagt begin 2021 ongeveer 11.74 biljoen euro. De huidige verwachting is dat in 2028 China de Verenigde Staten zal inhalen als grootste economie ter wereld.
 • 3. Japan
  Het eiland in het oosten van Azië heeft al jaren een sterke economie mede door de beschikking over de laatste technologieën en elektronica en heeft een BBP van 4,19 biljoen euro. In 2010 werd het land ingehaald door China en staat sindsdien op de derde plek
 • 4. Duitsland
  Het Europese land met de grootste economie is Duitsland, maar vergeleken met de rest van de wereld komen de Duitsers op de vierde plek uit. Het BBP van Duitsland ligt 3,34 biljoen euro. Ook de Duitse economie heeft een flinke klap gehad door de corona crisis en de verwachting is dat de economie eind 2021 weer op hetzelfde niveau zit als voor de crisis.

 • 5. India
  India is net zoals China nog steeds een land dat economisch in opkomst is. Het land heeft een BBP van 2,29 euro en staat daarmee op de vijfde plek. Ook India wordt hard getroffen door de Corona Crisis, maar ziet desondanks nog wel een groei in de cijfers.
  • Invloed van corona crisis

   Een crisis is nooit goed voor de economie, en dat is ook terug te zien in de cijfers van het afgelopen jaar. Naast de economische gevolgen voor Nederland hebben ook andere landen economisch gezien veel last gehad van de crisis en lijkt alleen China het afgelopen jaar economisch gegroeid te zijn. China neemt misschien dus wel eerder dan 2028 de eerste plek van de Verenigde Staten over als de grootste economie ter wereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in