Het is nog onzeker hoe goed het vaccin werkt om het overdragen van het virus te voorkomen. Experts hebben enkel een verwachting dat het de verspreiding zal tegengaan.
Waarom wordt het vaccin dan toch toegelaten en wat betekent dit? Je leest het in deze blog.
Vaccins beschermen en zijn veilig
Volgens het Europees Medicijnen Agentschap hebben de ontwikkelaars aangetoond dat hun medicijn werkt tegen de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Daarnaast moesten ze ook bewijzen dat het medicijn veilig is om toegelaten te worden.
Door de enorme tijdsdruk om het vaccin in te voeren is er echter geen uitgebreid onderzoek gedaan naar andere belangrijke factoren.
De verwachting is dat de vaccins de verspreiding laten afnemen
Hoewel er nog geen uitgebreid onderzoek is gedaan, is de verwachting wel dat het helpt tegen het afzwakken van de verspreiding. Verschillende experts hebben zich hierover uitgelaten waaronder Frits Roosendaal, hoogleraar epidemiologie aan het LUMC.
Milde gevallen van COVID-19 worden voorkomen. Als gevaccineerde mensen dus al last krijgen van corona zijn ze waarschijnlijk minder ziek waardoor de kans dat ze corona doorgeven kleiner wordt.
Welk onderzoek is er al wel gedaan?
Met het Pfizer- en Moderna vaccin is al een basis gelegd die bovenstaande verwachting van de heer Roosendaal bevestigen. Hieronder een overzicht van deze resultaten.
Pfizer vaccin
- In een groot gedeelte van de bevolking in Israël is het vaccin toegediend
- Het Pfizer-vaccin is voor 95 procent effectief
- Toen merendeel 60-plussers was ingeënt, was het gemiddeld aantal virusdeeltjes lager
- Een vergelijkbare daling werd vervolgens niet waargenomen bij leeftijdsgroepen
Moderna vaccin
- Hier is een onderzoek geïnitieerd waarbij de helft van de testgroep een placebo kreeg en de andere helft van de testgroep het Moderna vaccin
- Na de vaccinatie werden beide groepen getest op corona.
- In de placebogroep waren er een stuk meer positieve uitslagen bij mensen die geen symptomen vertonen
Er zijn dus al indicaties, maar er moet nog meer onderzoek gedaan worden om zeker te weten hoe groot de kans is dat je na het vaccineren nog het coronavirus verspreid.