Grasgevoerd natuurvlees, waarom is het gezonder?

0
470
Grasgevoerd natuurvlees, waarom is het gezonder?

Het ene vlees is het andere niet. Hoewel je vandaag de dag op allerlei plekken vlees kunt kopen, is er zeker sprake van kwaliteits- en gezondheidsverschillen. En gezien je voeding een zeer belangrijke rol speelt voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid, is het alleen maar verstandig om hier meer tijd en aandacht aan te besteden.

In dit artikel lichten we toe wat grasgevoerd natuurvlees is en waarom het een gezondere keuze is.

Factoren en verschillen

Hoewel je er misschien niet direct bij stilstaat, zijn er wel degelijk grote verschillen in het aanbod vleesproducten in Nederland. Hieronder lichten we een aantal belangrijke factoren toe.

    • Diervriendelijkheid

De wijze waarop voor een dier wordt gezorgd, is vaak nog een onderschatte factor. Heeft het dier leefruimte, welke voeding krijgt het binnen, en hoe gezond leeft het dier? Dit zijn allemaal factoren die niet alleen de kwaliteit van het vlees beïnvloeden, maar ook invloed hebben op duurzaamheid en het milieu.

    • Bewerkt of onbewerkt?

Het is inmiddels voldoende bewezen dat bewerkt vlees gewoonweg niet goed voor onze gezondheid is. Veel bewerkt vlees eten verhoogt de risico’s op beroertes, diabetes, en vormen van kanker. Daarentegen past onbewerkt vlees wel in een gezond eetpatroon.

    • Gezondheid

Om op bovenstaande factor door te gaan: bepaald vlees is gezonder dan ander vlees. Denk bijvoorbeeld aan verhoudingen tussen omega 3 en omega 6 vetzuren, maar dus ook toevoegingen en E-nummers.

Wat is grasgevoerd natuurvlees?

Bij grasgevoerd vlees staat gezondheid, duurzaamheid en diervriendelijkheid centraal. Het is afkomstig van dieren die uitsluitend gras eten en buiten, in de natuur, leven. Dit zorgt er enerzijds voor meer diervriendelijkheid, en anderzijds ook voor gezonder vlees voor de consument.

Grasgevoerd natuurvlees heeft een aantal belangrijke kenmerken. Zo is het onder andere vrij van E-nummers en antibiotica. Verder bevat het meer gezonde omega 3 vetzuren en juist minder ongezonde omega 6 vetzuren dan graangevoerd vlees. Dit is belangrijk, want Nederlanders krijgen over het algemeen te weinig omega 3 binnen, terwijl de consumptie van omega 6 juist overmatig is.

Omega 3 kent allerlei gezondheidsvoordelen. Deze vetzuren spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen, verlagen het risico op hartfalen, gaan ontstekingen tegen, en nog veel meer.

Grasgevoerd vlees kent dus op meerdere vlakken belangrijke voordelen. Verder is het direct bij de boer te verkrijgen, zodat je deze ook steunt.

Waar is grasgevoerd natuurvlees te vinden?

De gemiddelde supermarkt zal dergelijk vlees niet verkopen. Het beste is om dit direct bij een boer aan te schaffen. Dit kan lokaal, maar tegenwoordig is online bestellen ook een mogelijkheid. Dit zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van je locatie. Zo kun je bijvoorbeeld grasgevoerd natuurvlees bij Schotse Hooglanders bestellen. Velen vinden het dan ook fijner om vlees direct bij de boer te halen, omdat er geen tussenpersoon tussen zit en het betrouwbaarder aanvoelt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in