Hoofdpijn bij afvallen, wat kan je doen?

0
8061
hoofdpijn-afvallen

Het kan erg lastig zijn om af te vallen en daar komen soms ook nog eens fysieke ongemakken bij kijken. Het komt wel eens voor dat je hoofdpijn ervaart tijdens het afvallen. Je lichaam kan in eerste instantie heftig reageren op een verandering qua leefstijl. Wat veroorzaakt precies de hoofdpijn bij afvallen en wat kun je er aan doen?

Oorzaken van hoofdpijn bij afvallen

Er zijn verschillende oorzaken die aan de basis kunnen staan van hoofdpijn bij afvallen. Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende verklaringen en wat je eraan kan doen.

Je dieet is niet gevarieerd

Het kan zomaar zijn dat je veel voedingsstoffen mist nu je bent begonnen met afvallen. Kijk kritisch naar je eigen eetpatroon. Ondanks dat je minder eet is het nog steeds belangrijk dat je verschillende soorten voedsel tot je neemt. Kijk bijvoorbeeld naar de schijf van vijf en beoordeel waar je mogelijk iets mist in je huidige dieet.
Hiervoor hoef je dus niet zo zeer meer te gaan eten maar wees selectiever in wat je eet.
Als je huidige dieet het niet toelaat om alles te eten van de schijf van vijf kan je dit eventueel aanvullen met supplementen.

Hoofdpijn door hongergevoel

Een andere mogelijke verklaringen voor hoofdpijn bij afvallen is honger. Je lichaam is namelijk gewend om op bepaalde momenten voeding binnen te krijgen. Als je op deze momenten je lichaam niet meer voorziet van voeding kan dit een hongergevoel veroorzaken. Dit kan je voorkomen door je maaltijden meer te verspreiden. Streef ernaar om 3 maaltijden op een dag te hebben en tussendoor eventueel iets kleins te eten om een extreem hongergevoel te voorkomen.

Hoofdpijn door uitdroging

Bij het afvallen worden frisdranken bijvoorbeeld geschrapt uit het dieet. Misschien heb je dit nog niet vervangen door genoeg water te drinken. Het is aanbevolen om ongeveer anderhalf liter tot twee liter water te drinken per dag. Noteer een keer voor jezelf hoeveel water je ongeveer drinkt op een dag als je vermoedt dat dit de oorzaak kan zijn.

Hoofdpijn bij afvallen als ontwenningsverschijnsel

Vaak kan je ook tijdelijke klachten ondervinden omdat je lichaam ontwenningsverschijnselen vertoond. Enkele voorbeelden hiervan is de transitie van veel koffie naar weinig koffie of van veel suiker naar weinig suiker. In deze gevallen zal het enkele dagen of weken kunnen duren totdat deze klachten verholpen zijn. Als je zeker weet dat het niet één van de eerder genoemde oorzaken betreft en de hoofdpijn veroorzaakt wordt door ontwenningsverschijnselen. Dan kan je er bij ernstige hoofdpijn over na denken om tijdelijk pijnstillers te gebruiken.

Een gebalanceerd dieet is dus de basis

Om zo goed en gezond mogelijk af te vallen is het dus belangrijk dat je dieet gebalanceerd is. De kans op hoofdpijn bij afvallen neemt hierdoor flink af. Pas daarom je dieet aan waar nodig en dan ben je waarschijnlijk snel van je hoofdpijn af! Wil je op de hoogte blijven van alle informatie betreft lifestyle? Bekijk dan onze lifestyle pagina om meer te weten te komen over soortgelijke onderwerpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in