Is drop gezond?

0
2175

Drop wordt ontzettend veel gegeten in Nederland. Ook is Nederland de grootste producent van de wereld. Het is dan ook typisch Nederlands. Maar is drop gezond? De meeste mensen zullen drop niet zomaar in hun dieet verwerken. Lees vooral verder om erachter te komen of je drop misschien wel vaker of juist minder vaak moet eten.

Wat zit er in drop?

Drop is oorspronkelijk gemaakt van een zoethoutplant genaamd “Glycyrrhiza glabra”. De drop dat uit deze plant wordt gehaald wordt blokdrop genoemd. Om tot een lekkere zoete smaak te komen wordt er salmiak en suiker toegevoegd. Voor de binding wordt er zetmeel of gelatine gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het dropje zijn vorm behoudt.

In Nederland wordt veel drop verkocht. Een groot gedeelte hiervan bevat geen drop uit de dropplant, maar anijs om zo tot een dropsmaak te komen. Dit heeft te maken met de gevaren van de dropplant. Uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat teveel drop van de dropplant kan leiden tot het vasthouden van vocht en een te hoge bloeddruk. Deze klachten komen niet voor bij het eten van een paar dropjes. Maar al zou je drop regelmatig in grote hoeveelheden eten, is de kans dus aanwezig dat je er klachten van kunt krijgen.

Voordelen van drop

Er zijn nu een aantal nadelen genoemd, maar drop heeft ook een aantal voordelen:

  • Het is erg lekker
  • Goed voor je tanden
  • Werkt goed tegen keelpijn
  • Helpt tegen maagzweren en hoesten

Nadelen van drop

Drop is in grote hoeveelheden niet gezond, dit geldt natuurlijk voor meerdere etenswaren. Maar wat zijn nou echt de nadelen? Hieronder worden ze nog een keer op een rijtje gezet:

  • Drop in grote hoeveelheden houd vocht vast
  • Drop in grote hoeveelheden zorgt voor een hoge bloeddruk
  • Er zit veel suiker in

Zoete vs. zoute drop

Volgens velen zou zoete drop beter voor je zijn dan zoute drop, omdat de zout in de zoute drop zorgt voor een verhoogde bloeddruk. Dit is alleen niet waar omdat er in zoete drop bijna net zoveel zout zit als zoute drop. Wat wel opvallend is dat er in zoute drop meer natrium zit dan in zoete drop. Je zou kunnen concluderen dat zoute drop beter voor je is. Maar al kijk je naar het gehele plaatje zijn ze beiden even ongezond / gezond.

Is drop slecht voor de lijn?

Zoete drop bevat 325 calorieën per 100 gram. Zoute drop heeft ook 325 calorieën per 100 gram. Door de hoeveelheid suiker zal je alleen meer willen eten dan wat goed voor je is en drop vult niet goed. Ook zal drop je alleen maar meer zin geven in zoetigheid. Drop is dus inderdaad slecht voor de lijn.

Suikervrije drop

In normale drop zit erg veel suiker en is in grote hoeveelheden niet goed voor je. Tegenwoordig is er suikervrije drop op de markt. Dit is drop zonder suiker maar met zoetstoffen om zo een zoete smaak te creëren. Maar nu is de vraag “is suikervrije drop gezond?”

Het verschil tussen normale drop en suikervrije drop is de suiker en dus ook de hoeveelheid calorieën. Dit betekent dat de andere gevaren van drop blijven. Suikervrije drop is dus als je kijkt naar de suiker wel minder ongezond voor je. Maar wederom is het verstandig om het in mate te eten.

Conclusie: Is drop gezond?

Nu we alle informatie bij elkaar hebben gevoegd kan er een antwoord worden gegeven op de vraag: Is drop gezond? Drop kan in kleine mate geen kwaad. Zodra het in grotere hoeveelheden wordt gegeten dan kunnen er gevolgen aan zitten zoals: vocht vasthouden of een hoge bloeddruk. Wel zou drop kunnen helpen bij een verkoudheid of bij keelpijn. Ook zou het helpen bij maagzweren en bij hoesten. Drop is dus niet echt gezond, maar ook niet ongezond zolang het maar met mate wordt gegeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in