Is een keto dieet gezond voor het lichaam?

0
1139
keto-dieet-gezond

Veel mensen zweren erbij: een keto dieet. Mensen die willen afvallen of hun dieet willen veranderen beginnen eraan en behalen in veel gevallen ook geweldige resultaten. Maar is zo’n keto dieet gezond voor het lichaam?

Wat is een keto dieet?

Het keto dieet is een dieet waarin nauwelijks koolhydraten verwerkt zitten. Je eet maximaal 50 gram koolhydraten per dag. Door de lage hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt kan het afvallen heel snel gaan. In Plaats van dat je lichaam koolhydraten opneemt en omzet in glucose begint het zich te voeden met de reserve voorraad glycogeen vanuit je lever. Wanneer ook deze op is begint het lichaam met vetzuurverbranding. Door deze verbranding ontstaan er zogenaamde ‘ketonen’ die het bloed zuurder maken. Doordat het lichaam de vetten begint op te nemen wordt het afval proces versneld.

Is een keto dieet gezond?

Het keto dieet is niet per definitie ongezond, maar de lange termijn effecten op gezondheid zijn onbekend. Het wordt sowieso afgeraden om het dieet voor een langere periode aan te houden en moet vooral worden gezien als een snelle en efficiënte manier van afvallen, om vervolgens weer normaal te gaan eten. In het keto dieet ontbreken vaak ook essentiële vitamines zoals Vitamine B12, vezels en jodium. Langere tijd zonder deze stoffen kan tot gezondheidsklachten leiden.

Voordelen en nadelen keto dieet

Voor het overzicht hebben we nog een keer de belangrijkste voor- en nadelen van het keto dieet op een rijtje gezet:

Voordelen keto dieet:

  • Keto dieet helpt met afvallen
  • Keto dieet helpt bij het verminderen van epileptische aanvallen
  • Kan helpen met verminderen acne

Nadelen keto dieet:

  • Soms gaat je lichaam energie uit spieren halen i.p.v. vet
  • Kan problemen met de stoelgang opleveren
  • Verhoogd cholesterol
  • Kan zorgen voor vermoeidheid

Conclusie: Is een keto dieet gezond?

Je houden aan een keto dieet voor een kortere periode kan geen kwaad, maar een keto dieet voor een langere periode wordt afgeraden. Zorg tijdens het dieet dat je vitamines uit andere voedingsmiddelen krijgt, dan is het dieet ook goed vol te houden. Schakel altijd een dieet specialist in als je er voor kiest om te beginnen aan een keto dieet om zo eventuele bijwerkingen te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in