Is mais gezond?

0
417
Is mais gezond

Maïs is een erg populaire groente, maar hoe gezond is mais nou eigenlijk? Je zal geheid al verschillende meningen hebben gehoord over dit onderwerp. In dit artikel zullen we de feiten voor je in kaart brengen.

Is mais gezond of niet?

Mais bevat een heleboel micronutriënten die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. We hebben deze micronutriënten hieronder voor je op een rij gezet

  • Vitamine B1: is belangrijk voor werking van het hart en zenuwstelsel.
  • Vitamine B2 en B3: zijn beide belangrijk voor een gezonde huid en een goede energievoorziening.
  • Vitamine B5: is ook van belang voor een goede energievoorziening en is belangrijk voor afbraak van eiwitten en vetten.
  • Vitamine B6: is belangrijk voor je stofwisseling en afweersysteem.
  • Vitamine B11: is belangrijk voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
  • Vitamine A: is onder andere belangrijk voor je ogen, haar en huid, maar heeft nog veel meer functies in het menselijk lichaam.
  • Vitamine C: is erg belangrijk voor je afweersysteem.
  • Magnesium: is belangrijk voor botten en spieren.
  • Mangaan, koper en zink: zijn allemaal belangrijk voor het afweersysteem en op en afbouw van eiwitten en vetten.
  • Ijzer: is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen.

100 gram mais bevat 354 calorieën, 9,2 gram eiwitten, 4 gram vet en 65,5 gram koolhydraten waarvan 1,5 gram suiker. Ook bevat mais 9,2 gram vezels.

Dus is mais gezond? 354 calorieën is relatief veel calorieën voor een groentesoort. Wanneer je gezonder probeert te worden door af te vallen is mais eten niet zo efficiënt, maar mais is zeker gezond. Ook wanneer je probeert af te vallen kan het geen kwaad om af en toe mais te eten, want mais vult wel goed door de hoeveelheid vezels en eiwitten die het bevat. Wel zal je wat beter moeten letten op de hoeveelheden die je eet.

Wel is het zo dat mais vaak wordt besmet door schimmels die een gifstof genaamd mycotoxinen afstoten. Als je veel mais eet met deze gifstof, loop je een hoger risico op bepaalde vormen van kanker, leverproblemen, longproblemen en een vertraging van je immuunsysteem. De gemiddelde persoon die af en toe mais eet hoeft zich hier niet druk om te maken.

Variaties van mais

Mais kan natuurlijk worden gekocht en bereid op veel verschillende manieren. Je kunt verse maiskolven kopen, mais uit een blikje en mais snacks kopen, maar deze variaties zijn niet allemaal even gezond.

Is maïs uit blik gezond?

Wat micronutriënten betreft maakt het niet uit of je groente vers of uit een blik eet. Een verse maiskolf is even gezond als mais uit een blik. Wel is het zo dat verse groenten vaak als lekkerder wordt ervaren qua smaak.

Is geroosterde mais gezond?

In geroosterde mais zitten veel dezelfde voedingswaarde als normale mais. Het bevat dus wel nutriënten die gezond zijn voor het menselijk lichaam, maar er wordt wel veel zonnebloemolie aan de mais toegevoegd waardoor er meer calorieën inzitten dan in normale mais. Ook wordt er vaak veel zout toegevoegd aan deze snacks. De meeste mais snacks zijn dus minder gezond dan normale mails.

Ben je benieuwd of popcorn gezond is? Lees dan ons artikel over popcorn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in