Is popcorn gezond?

0
335
Is popcorn gezond

Popcorn wordt vaak gezien als een ongezonde snack voor bij een filmavond, maar is popcorn echt zo ongezond? We gaan in dit artikel een kijkje nemen naar de voedingswaarde van popcorn en concluderen of popcorn nou gezond is of niet.

De voedingswaarde van popcorn

In principe heeft popcorn zonder toevoegingen dezelfde voedingswaarde als mais, want popcorn bestaat uit gepofte mais. Mais heeft een heleboel micronutriënten die essentieel zijn voor het menselijk lichaam en zit vol met vezels. Daarom is mais erg gezond. Lees hier meer over in ons artikel over de gezondheid van mais.

Dus dan is popcorn gezond toch? Het probleem is dat de meeste supermarkten geen popcorn verkopen zonder toevoegingen. Meestal is kant en klare popcorn uit de supermarkt gebakken in transvetten en deze vetten zijn absoluut niet gezond. Transvetten zijn nog ongezonder dan verzadigde vetten en verhogen de kans op hart en vaatziekten. Transvetten zijn ook te vinden in onder andere koekjes, cake, frituurvet, koffiecreamer en pizza.

Voedingswaarde van zoete popcorn uit de winkel

Per 100 gram bevat zoete popcorn de volgende voedingswaarde:

 • 544,9 kcal
 • 32,2 gram vet waarvan 2,5 gram verzadigd vet en 0,8 gram transvet
 • 61,2 gram koolhydraten waarvan 27,8 gram suiker en 6,7 gram vezels
 • 5,3 gram eiwitten.

Voedingswaarde van zoute popcorn uit de winkel

Per 100 gram bevat zoute popcorn de volgende voedingswaarde:

 • 477,7 kcal
 • 24,4 gram vet waarvan 2 gram verzadigd vet en 0,6 gram transvet
 • 60 gram koolhydraten waarvan 0 gram suiker en 11,1 gram vezels
 • 9,2 gram eiwitten

Wat is nou gezonde popcorn?

Nu heersen de volgende vragen nog: is zoete en is zoute popcorn gezond? Het antwoord is simpelweg dat beide soorten popcorn niet gezond zijn. Zoete popcorn bevat veel calorieën en bevat veel suiker. Zoute popcorn bevat wel minder calorieën, maar bevat weer enorm veel zout en mensen in onze tijd krijgen al veel te veel zout binnen. Als je een van de twee moet kiezen, kun je beter gaan voor de zoute popcorn.

Is magnetron popcorn gezond? Dit hangt er dus vanaf of er al van alles is toegevoegd aan de popcorn of dat het zakje alleen maïskorrels bevat.

Is zelfgemaakte popcorn gezond?

Popcorn is het gezondste wanneer je het zelf maakt zonder hier suiker en zout aan toe te voegen. Op deze manier kun je snacken van popcorn met gezonde voedingswaarde. Popcorn vult ook erg goed door de hoeveelheid vezels die er in zit, ook heeft popcorn veel volume voor de hoeveelheid calorieën die je eet in verhouding tot bijvoorbeeld chips.

Zelfgemaakte popcorn bevat gemiddeld per 100 gram:

 • 374 kcal
 • 4,3 gram vet
 • 74 gram koolhydraten waarvan 0 gram suiker en 13 gram vezels
 • 11 gram eiwitten

Op het internet zijn ook enorm veel recepten te vinden voor popcorn met weinig calorieën en zonder veel zout en suiker toe te voegen. Bij deze recepten worden er vaak verschillende kruiden of stevia producten toegevoegd op de popcorn lekker te laten smaken. Op deze manier kun je popcorn eten bij je filmavond en nog steeds afvallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in