Is runderlever gezond?

0
906
is runderlever gezond

Iedereen kent het wel de ‘normale’ stukken vlees zoals: biefstuk, entrecote etc. Maar heb je wel eens aan runderlever gedacht? Al zeg je runderlever denk je niet gelijk aan een lekkernij, maar het zou veel goede voedingsstoffen bevatten. Maar is runderlever ook echt gezond?

Wat bevat runderlever?

In een stukje van 75 gram zit 4,1 gram vet, hiervan is 1,3 gram verzadigd vet. Ook zitten er erg veel eiwitten in een stukje runderlever. In een stukje van 75 gram zitten wel 21,1 gram eiwitten. Daarnaast zitten er veel vitamines en mineralen in runderlever. Lever bevat enorm veel vitamine A en diverse vitaminen B (B2, B3, B5, B6 en B12). Maar ook de belangrijke mineralen: folaat, choline, koper, selenium, fosfor en ijzer. Lever bevat dus ontzettend veel gezonde vitaminen en mineralen.

Er is wel soms bezwaar tegen runderlever omdat de lever ertoe dient om gifstoffen te filteren uit het lichaam. Alleen dit is gelukkig niet erg, want de gifstoffen die niet worden geëlimineerd worden niet opgeslagen in de lever, maar vooral opgeslagen in het vetweefsel en het zenuwstelsel. De lever is juist een opslag voor de belangrijke voedingsstoffen.

Vet

Voor je hart en bloedvaten is het belangrijk om te kiezen voor producten met onverzadigde vetten. In runderlever zitten veel onverzadigde vetten. Het lichaam heeft vet nodig, dit dient als brandstof voor het lichaam. Wel moet je oppassen dat je niet teveel vet ga eten. Op het internet zijn veel calculators te vinden om de juiste hoeveelheid vetten te berekenen.

De oorsprong van het vlees

De oorsprong van de runderlever is natuurlijk erg belangrijk. Je wilt geen lever eten dat in aanraking is gekomen met hormonen, antibiotica of slecht voer. Je moet daarom goed opletten dat het vlees van grasgevoerd vee is en ook natuurlijk. Kijk dus goed waar je de runderlever vandaan haalt. Hoe weet je nou welke runderlever wel goed is en welke niet? Om er zeker van te zijn dat de runderlever niet in aanraking is gekomen met hormonen, antibiotica of slecht voer kun je het beste rechtstreeks van de boer de runderlever kopen. Op deze manier weet je precies waar je vlees vandaan komt, je weet wat het dier als voer heeft gekregen en je weet waar het rund heeft geleefd.

Duurzamer

Een koe bestaat uit meerdere delen dan alleen het vlees. Het zou zonde van de koe zijn om alleen het vlees te eten. Het kost namelijk ontzettend veel water en voer om een koe groot te brengen. Het is volgens velen al sneu dat er dieren moeten sterven voor onze consumptie, dus wanneer er een dier sterft is het onze taak om hier zo efficiënt mogelijk mee om te gaan.

Conclusie: Is runderlever gezond?

Runderlever bevat enorm veel vitaminen en mineralen. Ook bevat het veel onverzadigde vetten wat goed is voor je hart en bloedvaten. Daarnaast bevat het ook veel eiwitten wat helpt bij het herstellen van de spieren en lichaamscellen. Wel moet er goed gekeken naar waar de runderlever vandaan komt om zo te voorkomen dat er schadelijke stoffen naar binnen komen. Ook is het eten van runderlever duurzaam omdat zo de organen van een koe worden gebruikt. Nu kan de vraag “is runderlever gezond?” beantwoordt worden en kan er dus geconcludeerd worden dat runderlever gezond is en het past in het dagelijkse eetpatroon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in