Is smeerkaas gezond?

0
515
smeerkaas gezond

Smeerkaas is door de jaren heen steeds populairder geworden. Veel mensen beginnen met smeerkaas eten omdat ze het bijvoorbeeld kopen voor hun kind of omdat ze willen afvallen. Maar is smeerkaas wel zo gezond als de meeste mensen denken?

Past smeerkaas in een gezond voedingspatroon?

Smeerkaas bevat redelijk veel (verzadigd) vet. ‘Normale’ kaas bevat ook veel (verzadigd) vet, maar ook veel eiwitten en vitamines die belangrijk zijn voor het lichaam. Ook bevat smeerkaas veel zout en E-nummers. Ondanks het feit dat E-nummers niet schadelijk zijn voor de gezondheid zijn, bevatten ze geen voedingsstoffen en heeft ons lichaam ze dus eigenlijk niet nodig. Echter geldt dit laatste ook voor veel ‘normale’ kaas, lees dus altijd goed de verpakking als je de meest verantwoorde keuze wilt maken.

Het wordt aangeraden door het voedingscentrum om ‘normale’ kaas te eten, maar je kunt gerust een keertje smeerkaas pakken als je het lekker vindt. Is smeerkaas heel gezond? Nee. Is smeerkaas heel ongezond? Nee. Smeerkaas zit er een beetje tussen in. Zo zijn er meer verantwoordelijkere versies en minder verantwoordelijkere versies, lees hier meer over in het artikel.

Wat is smeerkaas?

Smeerkaas is een variant op de smeltkaas die de meeste mensen wel kennen van cheeseburgers. De naam ‘smeerkaas’ spreekt voor zich, het is kaas dat je gemakkelijk kan smeren op een broodje of een cracker. Dit is mogelijk doordat er water is toegevoegd tijdens de bereiding. Hierdoor heeft smeerkaas een veel groter vochtgehalte en daarom is de kaas zo makkelijk te smeren. Het handige van smeerkaas is dat het voornamelijk bestaat uit smeltkaas. Smeltkaas wordt voornamelijk weer gemaakt van misvormde, mislukte, beschadigde en bevuilde kaas. Door de smeltkaas-bereiding kan deze kaas opnieuw gebruikt worden en wordt het niet verspild. Een ander voordeel hiervan is dat het langer houdbaar is.

Hoe zitten er zo weinig calorieën in smeerkaas?

Als je 100 gram ‘normale’ kaas naast 100 gram smeerkaas neerlegt is er een aanzienlijk groot verschil in calorieën, in de meeste gevallen tussen de 200 en 300 calorieën. Hoe kan dit verschil zo groot zijn? Daar is een hele simpele uitleg voor. Zoals eerder is gezegd wordt er tijdens het proces (van smeerkaas maken) water toegevoegd. Dit wordt gedaan om het vochtgehalte hoger te maken. Omdat de structuur nu ‘niet meer klopt’ bevat het in verhouding minder vet, minder eiwitten, minder vitamine B, A en D dan ‘normale’ kaas. En dus ook minder calorieën.

Welke smeerkaas is gezond?

Na al deze informatie vraag je je misschien af: welke smeerkaas is het gezondst? Deze vraag kunnen we gaan beantwoorden met behulp van onderstaande tabel. In dit tabel staan de voedingswaarden van de meest verkochte smeerkazen bij de Albert Heijn.

Per 100 gram AH Smeerkaas naturel AH Smeerkaas naturel 20+ Eru Goudkuipje naturel Milner Slankie smeerkaas La Vache Qui Rit kaas
Energie 255 kcal 135 kcal 243 kcal 135 kcal 239 kcal
Vet

– Verzadigd

21 gram

13 gram

7 gram

4,5 gram

20 gram

14 gram

7 gram

4,5 gram

18,5 gram

12,5 gram

Koolhydraten

– Suikers

2,5 gram

2,5 gram

1 gram

1 gram

1,7 gram

1,7 gram

1 gram

1 gram

6,5 gram

6,5 gram

Eiwitten 14 gram 17 gram 14 gram 17 gram 11,5 gram
Zout 2,6 gram 2,5 gram 2,1 gram 2 gram 1,8 gram
Prijs

inhoud

€0,40

100 gram

€0,46

100 gram

€1,05

100 gram

€1,29

100 gram

€1,39

100 gram

 

Calorieën

Als we de calorieën van de verschillende smeerkazen met elkaar gaan vergelijken zien we dat de 20+ smeerkaas en Slankie maar liefst 120 calorieën minder bevatten dan de normale AH smeerkaas. Tussen de andere naturel-varianten is er weinig verschil te zien in calorieën. Als je op de calorieën wilt letten is het dus zeker een aanrader om een 20+-variant of een light-variant te kopen. De meer gezonde opties zijn dus AH Smeerkaas naturel 20+ en Milner Slankie smeerkaas.

Vet

Voor vet kunnen we eigenlijk dezelfde conclusie trekken. Het is weer de 20+ variant en Slankie die veruit minder vetten heeft vergeleken met de andere smeerkazen. De 20+-variant en Slankie staan op een gedeelde eerste plaats voor minste vetten in een potje smeerkaas. Het verschil met de andere varianten zit tussen de 8 en 10 gram vet per 100 gram smeerkaas. De meest verantwoordelijke opties zijn dus weer AH Smeerkaas naturel 20+ en Milner Slankie smeerkaas.

Koolhydraten en suikers

Het eerste wat we zien is dat de koolhydraten en suikers in elke smeerkaas gelijk is aan elkaar, wel zijn er grote verschillen tussen de smeerkazen. Als we kijken naar de hoeveelheid koolhydraten en suikers kijken vallen twee smeerkazen meteen op. Ten eerste La Vache Qui Rit, hier zitten maar liefst 6,5 gram aan koolhydraten en suikers in per 100 gram. Terwijl er in Old Amsterdam Crème maar 0,1 gram zit per 100 gram. De overige smeerkazen zitten tussen de 1 en 2,5 gram. La Vache Qui Rit is dus één van de meer ongezonde smeerkazen.

Eiwitten

Als we de eiwitten gaan vergelijken valt er gelijk één ver buiten de mand. Dit is weer La Vache Qui Rit, ze staan weer helemaal onderin. De smeerkaas bevat namelijk maar 11,5 gram eiwitten terwijl sommige concurrenten maar liefst 6 gram eiwitten meer hebben per 100 gram. De andere smeerkazen zitten tussen de 13 en 14 gram eiwitten. Er zijn twee smeerkazen die weer als beste uit de test komen, dit zijn AH Smeerkaas naturel 20+ en Milner Slankie smeerkaas.

Zout

Wat betreft zout verschilt het niet superveel tussen de verschillende smeerkazen. Hetgene wat wel opvalt is dat het zoutgehalte veel hoger is dan in ‘normale’ kaas. In 100 gram ‘normale’ kaas zit meestal tussen de 0,5 en 1 gram zout. Degene met het minste zout in de smeerkazen heeft al 1,8 gram zout per 100 gram. Als je minder zout wilt eten is smeerkaas dus niet de meest verstandige optie, maar als je het echt niet kan laten zijn AH Smeerkaas naturel, AH Smeerkaas naturel 20+ en Eru Goudkuipje naturel de meest verantwoordelijke opties.

Conclusie

Uit bovenstaande punten kunnen we een top 5 maken van de meest gezonde smeerkaas naar de minst gezonde. Deze top 5 is gebaseerd op de voedingswaarden die elke smeerkaas bevat. De prijsverhouding is in de top 5 achterwege gelaten aangezien het gaat om voedingswaarden. Lees de top 5 smeerkazen hier:

  1. AH Smeerkaas naturel 20+
  2. Milner Slankie smeerkaas
  3. Eru Goudkuipje naturel
  4. AH Smeerkaas naturel
  5. La vache Qui Rit

Uit de top 5 blijkt dus dat de AH Smeerkaas naturel 20+ het gezondst is onder deze vijf smeerkazen. Het mooie hiervan is ook nog eens dat het redelijk goedkoop is als je het vergelijkt met de andere smeerkazen. Deze smeerkaas kost maar €0,46 per 100 gram. Het is ook nog eens voordelig voor de portemonnee.

Image by pch.vector on Freepik

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in