Je hoort steeds vaker dingen over het keto dieet en over ketose, maar wat is ketose nou precies en hoe weet je of dit dieet iets is voor jou? In dit artikel zullen we de belangrijkste punten behandelen en gaan we bepalen of dit dieet geschikt is voor jou.
Wat is ketose?
Ketose is een proces dat optreedt wanneer je lichaam vet als belangrijkste brandstofbron gebruikt. Normaal gesproken gebruikt je lichaam bloedsuiker (glucose) als de belangrijkste energiebron.
Je krijgt meestal glucose in je dieet door koolhydraten zoals zetmeel en suikers te eten. Je lichaam breekt de koolhydraten af tot glucose en gebruikt de glucose vervolgens als brandstof. Je lever slaat de rest op en geeft het af als dat nodig is.
Wanneer je inname van koolhydraten erg laag is, worden deze glucosevoorraden langzaam aan opgemaakt. Wanneer je lichaam niet genoeg koolhydraten meer heeft om te verbranden voor energie gaat je lichaam als primaire brandstof vet gebruiken in plaats van glucose. Dit proces heet ketose.
Wat zijn ketonen?
Terwijl je lichaam vet afbreekt, produceert het een verbinding genaamd ketonen. De ketonen, of ketonlichamen, worden de belangrijkste energiebron van je lichaam en hersenen.
Het vet dat je lichaam gebruikt om ketonen aan te maken, kan afkomstig zijn van je dieet of het kan afkomstig zijn van de vetreserves van je lichaam. Je lever produceert zelf een kleine hoeveelheid ketonen. Maar wanneer je glucosespiegel daalt, daalt je insulinespiegel ook. Dit zorgt ervoor dat je lever de productie van ketonen opvoert om ervoor te zorgen dat het voldoende energie voor je hersenen kan leveren. Daarom bevat je bloed tijdens ketose veel ketonen.
Hoe lang duurt het voor je lichaam om in ketose te komen?
Nu de vragen ‘wat is ketose’ en ‘wat zijn ketonen’ zijn beantwoord, heerst de vraag nog: wanneer zit je in ketose?
Als je per dag tussen de 20 en 50 gram koolhydraten eet, duurt het meestal twee tot vier dagen voordat je in ketose komt. De tijd die nodig is, varieert echter op basis van verschillende factoren. Het kan een week of langer duren voordat je in ketose komt. Factoren die van invloed kunnen hebben op hoe lang het duurt om deze toestand te bereiken zijn:
- Leeftijd.
- Inname van koolhydraten, vetten en eiwitten.
- Lichamelijk activiteitsniveau.
- Metabolisme.
- Slaap gezondheid.
- Stressniveau.
Als je een koolhydraatrijk dieet volgt voordat je aan een keto-dieet begint, kan het langer duren voordat je ketose bereikt dan iemand die een koolhydraatarm dieet volgt. Dat komt omdat je lichaam eerst zijn glucosevoorraden moet uitputten.
Helpen ketonen bij het afvallen?
Wanneer je start met een keto dieet en in ketose komt, verlies je direct wat vocht. Hierdoor lijkt het alsof je direct veel vet verliest, maar je moet nog steeds meer calorieën verbranden dan binnen krijgen om af te vallen. Wel is het zo dat veel mensen op korte termijn veel afvallen door een keto dieet. Redenen hiervoor zijn:
- Er worden meer eiwitten worden gegeten wat helpt bij afvallen.
- Ketonen gebruiken als brandstof is voor je lichaam een omweg waardoor er iets meer calorieën worden verbrand.
- Door een keto dieet ervaar je minder honger en zit je sneller vol.
- Stabielere bloedsuikerspiegel waardoor je minder pieken en dalen ervaart
- De behoefte aan snacken zal afnemen.
Is ketose gevaarlijk?
Op korte termijn lijkt ketose geen gezondheidsrisico’s met zich mee te brengen. Op lange termijn zijn de exacte risico’s nog niet bekend, maar er is een grote kans dat je een tekort zal krijgen aan bepaalde vitamines, vezels en jodium. Er zijn namelijk een heleboel gezonde producten die koolhydraten bevatten. Ook is het erg lastig om dit dieet vol te houden en moeten maaltijden ver vooruit worden gepland.