In bijna alles wat je eet zitten koolhydraten, denk aan rijst, brood, havermout, fruit, pasta, snoep, koek etc. Dit zijn brandstoffen die je nodig hebt om te overleven. Wel zit er een verschil tussen de koolhydraten die in snoep zitten en die in volkorenbrood zitten. Lees vooral verder als je wilt weten wat goede en slechte koolhydraten zijn.
Wat zijn gezonde koolhydraten?
Wat zijn goede koolhydraten? De goede ofwel gezonde koolhydraten worden de ‘’langzame koolhydraten’’ genoemd. Deze worden langzaam verteerd door de lange ketens van moleculen. Je lichaam heeft meer tijd nodig om hier energie uit te halen. In deze producten zitten vaak veel vezels, wat helpt tegen hongeraanvallen en een betere stoelgang. Als je aan het afvallen bent kan dit erg voordelig zijn, want je hebt hierdoor minder trek en blijft dus van tussendoortjes af. Maar waar zitten goede koolhydraten in? Hier beneden zijn een aantal voorbeelden van etenswaren met langzame koolhydraten:
- Fruit
- Zilvervliesrijst
- Volkorenbrood
- Volkorenpasta
- Groenten
- Quinoa
- Havermout
- Peulvruchten
- Melk
Wat zijn ongezonde koolhydraten?
De slechte ofwel ongezonde koolhydraten worden de ‘’snelle koolhydraten’’ genoemd. Deze worden snel omgezet in suikers, hierdoor krijg je grote pieken in je bloedsuiker. Je hebt dan heel even energie, maar daarna krijg je juist een energiedip. Daarnaast ben je bij de meeste producten met snelle koolhydraten niet lang verzadigd waardoor je al snel weer honger krijgt. Hieronder zijn een aantal voorbeelden van snelle koolhydraten:
- Suiker
- Frisdrank
- Fruitsapjes
- Snoep
- Koek
- Ijs
Deze koolhydraten kun je het beste vermijden. Sommigen kiezen ervoor om koolhydraten in geheel zoveel mogelijk te vermijden. We spreken dan van een keto dieet. Lees ons artikel over of een keto dieet gezond is om erachter te komen of dat een verstandige optie is.
Waar zijn koolhydraten goed voor?
Je kunt dus het beste kiezen voor langzame koolhydraten. Maar waar zijn deze koolhydraten eigenlijk goed voor?
Koolhydraten worden verteert tot bloedsuiker. Dit werkt als brandstof voor je lichaam. De vezels in eten worden niet als brandstof gebruikt, maar stimuleren de juiste bacteriën in de darmen en zorgen voor een goede stoelgang. Langzame koolhydraten zijn vooral erg belangrijk voor je hersenen en rode bloedcellen.