Zijn verzadigde vetzuren gezond?

0
770

Het is onmogelijk om het niet binnen te krijgen: verzadigd vet. In bijna al het voedsel dat jij binnenkrijgt zit verzadigd vet en dit heeft een slechte invloed op je lichaam. Op de vraag: ‘zijn verzadigde vetzuren gezond?’ is het antwoord simpel: Verzadigde vetzuren zijn niet gezond. Maar wat is de invloed van verzadigd vet op het lichaam? Lees nu verder voor meer informatie.

Invloed van verzadigde vetzuren op het lichaam?

De belangrijkste en gevaarlijkste invloed van verzadigd vet is het aantasten van het Cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigd vet verhoogt namelijk het Cholesterolgehalte in het bloed en dit kan leiden tot hart- en vaatziekten zoals aderverkalking, diabetes, hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerwaarden. Door het verhoogde cholesterolgehalte heeft het lichaam meer moeite om het bloed door het hele lichaam te pompen. Dit kan leiden tot een beroerte of hartaanval, omdat het bloed niet meer goed bij deze organen kan komen.

In welk eten zit verzadigd vet

Verzadigd vet zit bijna in al het voedsel dat we binnen krijgen. Toch zit in sommige producten veel meer verzadigde vetten dan in andere. Hieronder staan enkele producten die veel verzadigd vet bevatten:

 • Koek en gebak
  Koek en gebak is vaak erg lekker, maar is zeker ongezond en bevat veel verzadigde vetten.
 • Vet vlees
  Veel mensen eten iedere dag vlees, maar dit kan dus een grote impact hebben op je cholesterolgehalte. Vooral vet vlees zoals braadworsten, gehakt en spek hebben hier invloed op.
 • Roomboter en kokosolie
  Roomboter en kokosolie bevatten veel verzadigd vet. Er wordt daarom ook aangeraden om deze producten te vervangen met zachte margarine.
 • Volle producten
  Veel dierlijke producten die ‘vol’ voor hun naam hebben staan, zoals volle melk en volle kwark, bevatten veel verzadigde vetten.

Er wordt aangeraden om ervoor te zorgen dat niet meer dan tien procent van je calorie inname bestaat uit verzadigd vet. voor Iemand die een calorie inname van 3000 per dag heeft, ligt dit aantal rond de 34 gram.

Verschil verzadigd en onverzadigd vet

Vet bestaat uit vetzuren die verzadigd en onverzadigd vet worden genoemd. Verzadigde vetzuren zijn dus niet gezond voor je. In tegenstelling tot verzadigd vet is onverzadigd vet wel goed voor je en verlaagt het je cholesterolgehalte. Het is belangrijk om de meeste verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten door het eten van producten zoals noten en vis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in