Fairtrade koffie: het zwarte verhaal achter koffie

0
309
fairtrade-koffie

Koffie is voor sommige het lichtpuntje van hun dag, maar daarbij denken zij niet aan het proces voor zo’n lekker kopje koffie. Zo begint het al met het verbouwen van de koffiebonen en het verwerken ervan. De geschiedenis van koffie is helemaal schokkend, lees het snel hieronder.

Wat houdt Fairtrade koffie precies in?

Je hebt het logo vast wel eens gezien, het groene en blauwe logo met Fairtrade erop en soms staat er ook Max Havelaar erop. Dit betekent kort gezegd dat de koffieboeren een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun koffiebonen. Het is dus geen koffiemerk maar een keurmerk. Hierbij zorgen zij ervoor dat met het kopen van deze Fairtrade producten zorgt voor een verbetering van de situatie in ontwikkelingslanden.

Het zwarte verhaal achter koffie

Het boek Max Havelaar is een bekend boek over de geschiedenis van de kolonie Nederlands-Indië waarin een Nederlandse ambtenaar erachter komt hoe corrupte bestuurders aan de macht waren. Zij maakten gebruik van hun rijkdom door op wrede en uitbuiting wijze de lokale bevolking aan het werk te zetten. Zo waren de Javaanse boeren hard aan het werk maar werden zij erg uitgebuit. Hierdoor waren zij niet in staat om zichzelf en hun families te onderhouden. Je zou denken: waarom kwam de bevolking niet in opstand? De Nederlandse koloniale ambtenaren hielden de bevolking onder druk. Dit deden zij met militaire superioriteit en intimidatie. Ook had de Nederlandse koloniale overheersing op de culturele en religieuze invloeden van de Javaanse bevolking.

Tijd voor verandering

Het waargebeurde verhaal maakte veel indruk op de consument. Hierdoor is er in 1988 het keurmerk Fairtrade opgericht, dat zich inzet voor eerlijke handel. Het eerste pak koffie met het keurmerk Max Havelaar voor Fairtrade werd op 15 november 1988 aangeboden.

Hoe eerlijk is FairTrade koffie?

De boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun koffiebonen en zorgen ook voor een eerlijke behandeling voor hun landbouwgrond. Dit is in het belang van de klimaatverandering. Fairtrade zorgt ervoor dat er een minimumprijs is vastgesteld die wel omhoog kan gaan, maar nooit eronder kan belanden. Hierdoor hebben de boeren en werknemers meer zekerheid en vertrouwen in tijden van nood. Ook verkrijgen de coöperaties waar de boeren lid van zijn premies. Een punt van kritiek op de eerlijkheid is met het gehele proces van het maken van koffie. Zo zou Fairtrade niet kijken naar de werknemers in de verwerkende industrie. Dit is weerlegd door Fairtrade aangezien het verwerkingsproces vaak in een ander land plaatsvindt dan het productieland.

Enkele nadelen die FairTrade ondervindt, is dat de producten vaak duurder zijn en niet alle producten worden aangeboden met FairTrade. Ook blijkt uit onderzoek dat consumenten denken dat Fairtrade producten ook gezonder zijn, wat niet in elk geval zo is.

Merken

Nu zul je vast denken: hoe kan ik rekening houden met eerlijke koffie en genieten van een kopje koffie?. Hieronder staat een lijstje met meerdere merken die het keurmerk Fairtrade hebben.

  • Douwe Egberts
  • Simon Lévelt
  • Smit&Dorlas
  • Starbucks coffee
  • Café Intención
  • Puro
  • Koffie Kan
  • Lavazza
  • Fairtrade Original
  • Join the cup

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in