De volgende stap in het zelf bier brouwen

0
380
De volgende stap in het zelf bier brouwen

Je bent misschien al even aan het twijfelen. De bierbrouw hobby is je goed bevallen. Met wisselend succes durf je jezelf toch wel een echte ambachtsman te noemen. Jij als beginnend hobby brouwer hebt alle blogs al afgelezen en uiteindelijk ben je bij ons uitgekomen omdat je nog twijfelt over de volgende stap. Maar wat is de volgende stap eigenlijk en wat heb je daarvoor nodig? Lees dit artikel en laten wij je helpen met het ophelderen van jouw opties.

Kleine partijen bier

Ben je begonnen met het brouwen van bier met een bierbrouw pakket dan loop je waarschijnlijk tegen het probleem aan dat de volumes wel erg klein zijn. Je slooft je uit in de keuken, controleert het complete proces van vergisting en uiteindelijk ben je opnieuw je keuken aan het bevuilen tijdens het bottelen. Al deze moeite voor een schamele 5 liter bier. Vaak niet eens meer dan 12 flesjes. Daarna is het 2 tot 3 maanden wachten tot het bier gerijpt is en dan mag je het eindelijk drinken.
Bovenstaand proces is iedere hobbybrouwer doorheen gegaan. Sommige vonden het na het eerste brouwsel al voldoende en de ander kwam er na 5 of 10 brouwsels achter dat het wel heel veel werk voor weinig resultaat was. Maar hoe kun je dit oplossen?

Vergroot je volumes met een brouwketel!

De volgende stap in het bierbrouwen is voor de meeste hobbybrouwers dan ook om met een brouwketel te gaan werken. De Brew Monk 30 liter brouwketel is een favoriet onder de Nederlanders en Belgen. Prijs kwaliteit is uitstekend en ook de service vanuit de leverancier is goed.

De naam van de ketel zegt het al, het is een 30 liter ketel. Nou moet je dit niet verwarren met het aantal liters wat je kunt brouwen. Het maximale wat je na het koken aan volume uit de brouwketel kunt halen is 25 liter. Wil je zwaardere bieren brouwen zoals een barley wine of een RIS, dan moet je uitgaan van maximaal 15 liter. Dit heeft te maken met de inhoud van de maischkuip en hoeveel mout hierin kan. Er kan maximaal 8 kilo mout in. Dus 15 liter bier brouwen klinkt weinig, maar als je daarvoor 8 kilo mout gebruikt kun je zelf wel uitrekenen dat dit een zware jongen gaat worden!

Tot slot

Een brouwketel is een logisch vervolg op jouw brouw hobby. Er is veel informatie te vinden op verschillende forums van brouwers die de ketel al hebben. Het is een investering, maar het vergroot je brouwplezier aanzienlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in