Waarom is het zo lastig om gezonder te eten?

0
688
Waarom is het zo lastig om gezonder te eten?

Talloze mensen hebben zichzelf in het nieuwe jaar weer voorgenomen om gezonder te eten.
Elk jaar begint het bij velen goed, maar na een paar weken vallen ze weer terug in hun oude patroon. Waarom is het zo ontzettend moeilijk om van ongezond eten af te blijven?

Evolutionair bepaald

Van nature hebben we de voorkeur voor calorierijk voedsel wat vet en/of zoet is. In het tijdperk voor de moderne maatschappij was dat ook heel handig. Eten was er niet in overvloed en calorierijk eten zorgt ervoor dat je meer energie hebt. Deze drang naar calorierijk voedsel zorgde ervoor dat we konden overleven en genoeg tot ons namen. In de natuur voorzag calorierijk voedsel ons van de benodigde energie en andere voedingsstoffen.
In principe zijn we niet ontzettend erg veranderd maar onze omgeving wel.

Huidige maatschappij speelt in op deze drang

We zijn van een voedsel schaarse omgeving gegaan naar fastfood land met dezelfde verlangens tot zoveel mogelijk calorierijk eten. Overal waar je loopt wordt je verleidt met reclames over heerlijk vet voedsel. Voedselproducenten hebben op deze natuurlijk drang perfect ingespeeld door producten te bewerken tot ze ontzettend zoet en calorierijk worden. Hierdoor zijn deze bijna onweerstaanbaar voor de consument vergeleken met de natuurlijke opties. Alleen komt hier een probleem bij kijken. In deze calorierijke producten zit over het algemeen weinig voedingswaarde. Hierdoor worden de oerinstincten van de mens misleid om iets te eten wat hun alleen maar dikker maakt en verder niets toevoegt voor de gezondheid.

Tips om de verleidingen te weerstaan

Het helpt in ieder geval al om je bewust te zijn waarom je zo’n verlangen hebt naar ongezond eten. Als je dit rationaliseert voor jezelf kan het je helpen om de juiste keuze te maken. Een aanpassing die de meeste invloed heeft is het eten wat je in huis haalt. Als je gezond boodschappen doet, maakt dat al een groot verschil. Een aantal andere tips om gezondere boodschappen te doen zijn hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Maak een lijstje met gezonde boodschappen en wijk daar niet vanaf. Zolang je de test doorstaat om gezonde boodschappen in huis te halen, heb je ook niet probleem dat je bijvoorbeeld in 1 keer een hele zak chips opeet als je thuis bent.
  • Doe nooit boodschappen met een lege maag. Hierdoor ben je nog veel meer vatbaar voor de verleidingen aangezien je trek hebt. Daarom zal het nóg lastiger zijn om ongezond voedsel te weerstaan
  • Verzin vervangende gezonde maaltijden die dezelfde behoefte vervullen. Als je bijvoorbeeld ‘s avonds vaak enorm geniet van een snack is het lastig om dan een appel te eten. Verzin een gezondere variant hiervoor en voeg dit toe aan je boodschappenlijst.

Het is nog niet te laat om je voornemens weer op te pakken!

Als je hebt gefaald om je goede voornemens na te leven door gezonder te eten, hoef je natuurlijk niet te wachten tot volgend jaar om het opnieuw te proberen. Je lifestyle aanpassen gaat zelden in 1 keer perfect en het kost tijd om nieuwe gewoontes op te zetten.
Wacht niet tot volgend jaar om je gewenste leven te leven maar begin nu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in