Artsen en gezondheidswerkers gebruiken vaak de term ‘lichaamssamenstelling’. Deze term verwijst naar iemand zijn vet, botten en spierpercentages. Op deze manier kan worden bepaald of iemand een gezond gewicht heeft of niet. In dit artikel zullen we behandelen wat een gezond vet- en spierpercentage is voor een man
Normaal vetpercentage man
Volgens het American Journal of Clinical Nutrition bepaalt je leeftijd wat een gezond vetpercentage is voor jou. Een normaal vetpercentage voor een man is:
- Leeftijden 20-39: 8% tot 19%
- Leeftijden 40-59: 11% tot 21%
- Leeftijden 60-79: 13% tot 24%
Mannen hebben van nature een lager lichaamsvetpercentage dan vrouwen. Hun lichaamsvet zal natuurlijk ook toenemen naarmate ze ouder worden. Lees ook ons artikel over een gezond vetpercentage voor vrouwen.
Waarom is een gezond vetpercentage belangrijk?
Wanneer iemand een hoog vetpercentage heeft, maakt deze persoon meer kans op hartaandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes type 2, galstenen, ademhalingsproblemen zoals slaapapneu, en zelfs sommige vormen van kanker ontwikkelen. Een te laag vetpercentage kan ook zelf problemen met zich meebrengen. Hierbij kun je denken aan een verlaagde weerstand, vruchtbaarheidsproblemen en een tekort aan verschillende vitamines.
Normaal spierpercentage man
Het lichaam heeft drie soorten spieren: skeletspieren, gladde spieren en hartspieren. Skeletspier staat onder vrijwillige controle (denk aan biceps), gladde spieren trekken autonoom samen (of zonder enige gedachte), en hartspier vormt het belangrijkste weefsel van de hartwanden. Een normaal spierpercentage voor een man is:
- Leeftijden 20-39: 75% tot 89%
- Leeftijden 40-59: 73% tot 86%
- leeftijden 60-79: 70% tot 84%
Waarom is een gezond spierpercentage belangrijk?
Een gezond spierpercentage is super belangrijk voor je algehele welzijn en zorgt ervoor dat je je topfit voelt. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt, zelfs als je gewoon op de bank zit! Dit helpt je om een gezond gewicht te behouden en voorkomt dat die extra kilo’s zich opstapelen. Spieren zijn ook geweldige suikerregelaars. Ze helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wat je beschermt tegen diabetes type 2. Bovendien zorgt spiermassa voor betere balans en stabiliteit, zodat je minder snel omvalt en blessures oploopt. Dit is extra handig naarmate je ouder wordt.
Spieren zijn als kleine bodyguards voor je immuunsysteem, die je helpen om infecties buiten de deur te houden. En laten we eerlijk zijn, meer spieren maken dagelijkse klusjes zoals boodschappen tillen of met de kinderen spelen een stuk makkelijker en leuker. Bovendien helpt een gezond spierpercentage om spierafbraak te voorkomen naarmate je ouder wordt, zodat je langer fit en actief blijft. Kortom, spieren zorgen voor een efficiëntere calorieverbranding, een stabielere bloedsuiker, betere balans, een sterker immuunsysteem en een hogere levenskwaliteit.