Fatbikes zijn populair: alles wat je moet weten

0
349
fatbikes

Je ziet ze overal de bekende fatbikes. Ze worden niet alleen in de grote steden gebruikt, maar ook steeds meer in de kleinere gebieden. Hier moeten namelijk flinke afstanden worden gelegd om bijvoorbeeld naar werk te fietsen. Met een fatbike gaat dit gemakkelijk en snel, maar waarom zijn ze zo populair?

Geen normale fiets

Een fatbike is een elektrische fiets, maar dan zijn er een paar dingen anders. Zo is het frame veel steviger en breder ook zijn de banden een stuk breder. De fatbikes zijn ook een stuk lager dan een normale fiets en hebben vaak een breder zadel. Ook hebben ze vaak een opvallend grote, ronde lamp aan de voorkant.

Waarom een fatbike?

Wat maakt een fatbike nou zo bijzonder en populair? Het design van de fietsen is vaak modern en doet denken aan een oude scooter. Ook zorgen de brede banden en het sterke frame voor een stabiele fiets. De banden hebben noppen en breed profiel, dit zorgt voor extra grip en goede schokdemping. Hierdoor kan de fatbike ook gebruikt worden op verschillende soorten ondergronden, van zand tot sneeuw en stenen paden. Maar ook ideaal voor fietspaden en wanneer je lange routes moet maken.

Zijn fatbikes legaal?

Al doet de fatbike denken aan een scooter of brommer, je hebt hier geen rijbewijs voor nodig. Een fatbike is alleen legaal als die een maximale snelheid heeft van 25 km per uur en een maximale vermogen van 250 Watt. Toch worden er fatbikes gemaakt die niet aan deze eisen voldoen. Als je met illegale fatbike de weg opgaat kan je fiets worden afgepakt en ben je ook niet verzekerd. De verkopers van fatbikes kunnen ook flinke boetes krijgen als de overheid erachter komt dat deze worden verkocht.

Nadelen van de fatbike

De fatbike is populair onder de jongeren aangezien de fiets een status met zich meebrengt. Wel zitten er enkele nadelen aan, zo zouden onderdelen vaak goedkoop zijn waardoor de kwaliteit niet sterk is. Ook zouden sommige accu’s van fatbikes van slechte kwaliteit zijn. De fatbikes zijn ook vaak zwaarder dan andere elektrische fietsen waardoor ze niet altijd even wendbaar zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in