Koolhydraatarm eten wordt steeds populairder en er wordt steeds vaker geroepen dat brood ongezond is, maar is dit nou echt zo? Wij hebben het voor je uitgezocht!
Is brood gezond of ongezond?
Het meeste brood dat in de supermarkt ligt is niet gezond voor je. Zelfs volkorenbrood kan 20 of meer ongezonde ingrediënten bevatten, inclusief conserveringsmiddelen en toegevoegd zout en suikers. De conserveringsmiddelen in het brood zorgen ervoor dat het brood langer vers blijft. Terwijl mensen vers brood dat minder conserveringsmiddelen bevat gewoon in de koelkast of vriezer bewaren om het langer goed te houden.
Veel soorten brood bevatten ook toegevoegde suikers of suikervervangers. Mensen Kunnen de broden met glucosestroop of ingrediënten die eindigen op “-ose” aan het begin van de ingrediëntenlijst vermijden, omdat dit allemaal suikers zijn. Voorbeelden zijn sucrose, glucose en fructose.
Fabrikanten bestellen normaal een ingrediëntenlijst op basis van het gewicht van de ingrediënten in het product. Ingrediënten die bovenaan de lijst verschijnen, zullen vaak in hogere hoeveelheden aanwezig zijn.
Welk brood is gezond?
Brood gemaakt van gekiemde granen is een gezonde keuze. Tijdens het kiemen worden de voedingsstoffen in granen beter verteerbaar en makkelijker op te nemen door je lichaam. Dit brood bevat meer eiwitten, vezels, vitamine C, foliumzuur en andere belangrijke voedingsstoffen. Een voorbeeld hiervan is Ezekiel brood. Ezekiel brood is een broodsoort gemaakt van alleen gekiemde granen, zonder meel. Het is rijk aan vezels en andere voedingsstoffen. Bewaar dit brood in de koelkast of vriezer om het langer vers te houden.
Is wit brood gezond?
Witbrood bevat geen gezonde vetten, eiwitten of vezels. Hierdoor mist het de verzadigde voedingsstoffen die je helpen je vol te voelen en je honger onder controle te houden. Dit kan ertoe leiden dat je meer eet om je eetlust te stillen. Uit een studie in het tijdschrift Appetite bleek bijvoorbeeld dat mensen die witbrood aten, bij hun volgende maaltijd 500 calorieën meer consumeren dan degenen die volkorenbrood aten.
Een andere studie keek naar hoe verzadigd je je voelt na het eten van verschillende voedingsmiddelen. Witbrood werd gebruikt als basislijn met een score van 100%. Ter vergelijking:
Eieren scoorden 150%
Appels scoorden 197%
Havermout scoorde 209%
Dit is weer een goede reden om vaker havermout te eten!
Is bruin brood gezond?
Bruin brood wordt gemaakt van alle delen van de tarwekorrel: de zemelen, het endosperm en de kiem. Hierdoor heeft het zijn bruine kleur en bevat het meer voedingsstoffen dan wit brood. Bruin brood wordt gebakken van volkorenmeel, wat betekent dat de tarwekorrels niet zijn bewerkt om de zemelen en kiemen te verwijderen. Bruin brood is voedzamer dan wit brood omdat het meer vezels en voedingsstoffen bevat. De zemelen in bruin brood zorgen voor een hogere vezelinhoud, wat bijdraagt aan een betere spijsvertering en een langduriger gevoel van verzadiging. Omdat bruin brood weinig bewerkt is, blijven de natuurlijke vitaminen en mineralen behouden, zonder dat er extra toevoegingen nodig zijn.
Het is belangrijk om te weten dat niet alle bruine broden even gezond zijn. Sommige soorten bruin brood kunnen nog steeds ongezond zijn vanwege toegevoegde suikers of andere ongezonde ingrediënten. Lees daarom altijd de etiketten om er zeker van te zijn dat je een gezonde keuze maakt.
Conclusie
Het meeste brood dat in de supermarkt ligt, is niet gezond vanwege de vele ongezonde ingrediënten zoals conserveringsmiddelen en toegevoegde suikers. Zelfs volkorenbrood kan deze ongezonde toevoegingen bevatten. Het is belangrijk om etiketten te lezen en te kiezen voor broodsoorten zonder deze ongezonde ingrediënten.
Brood van gekiemde granen, zoals Ezekiel brood, is een gezondere keuze omdat het meer voedingsstoffen bevat en beter verteerbaar is. Wit brood daarentegen biedt weinig voedingswaarde en kan zelfs leiden tot overeten. Bruin brood is over het algemeen gezonder dan wit brood vanwege het hogere aantal vezel- en voedingsstoffen, maar ook hier is het belangrijk om op de ingrediëntenlijst te letten om toegevoegde suikers en ongezonde toevoegingen te vermijden. Kies bewust en lees de etiketten om ervoor te zorgen dat je een gezonde brood keuze maakt.