Wat is recessie & komt er een recessie?

0
188
recessie

Recessies kunnen een grote invloed hebben op personen, bedrijven en hele economieën, wat vaak leidt tot een verminderde koopkracht en meer financiële druk. In dit artikel lees je wat de definitie is van een recessie, of er een recessie aankomt en wat een recessie doet met de huizenprijzen.

De definitie van een recessie

In 1974 bedacht econoom Julius Shiskin een paar vuistregels om een economische ​​recessie te definiëren: de populairste was twee opeenvolgende kwartalen met een dalend bbp (bruto binnenlands product). Deze definitie van een recessie werd in de loop der jaren een gangbare norm.

Het National Bureau of Economic Research (NBER) wordt algemeen erkend als de autoriteit die de begin- en einddatum van Amerikaanse recessies bepaalt. NBER heeft zijn eigen definitie van wat een recessie inhoudt, namelijk “een aanzienlijke daling van de economische activiteit verspreid over de economie, die meer dan een paar maanden aanhoudt, normaal gesproken zichtbaar in reëel bbp, reëel inkomen, werkgelegenheid, industriële productie en groothandel-detailhandelsverkopen .”

De definitie van de NBER is flexibeler dan de regel van Shiskin om te bepalen wat een recessie is. Het coronavirus kan bijvoorbeeld mogelijk een W-vormige recessie veroorzaken, waarbij de economie een kwart terugvalt, begint te groeien en in de toekomst weer terugvalt. Dit zou volgens de regels van Shiskin geen recessie zijn, maar zou onder de definitie van de NBER kunnen vallen.

komt er een recessie in Nederland?

De Nederlandse economie staat momenteel voor wat grote uitdagingen en de vraag of er een recessie komt, houdt veel mensen bezig.

Huidige economische situatie

Op dit moment ziet de economische groei in Nederland er niet rooskleurig uit. De verwachte groei van het bruto binnenlands product (bbp) is slechts 0,1% voor 2023 en 0,3% voor 2024. Dit is een flinke daling ten opzichte van de 4% groei die we in voorgaande jaren hebben gezien​​.

Toenemend aantal faillissementen

Een zorgwekkend teken is het stijgende aantal faillissementen. Voor 2024 wordt verwacht dat het aantal faillissementen in Nederland met 58% zal toenemen, vooral vanwege de energiecrisis en de hogere rentetarieven. Dit heeft een grote impact op sectoren zoals bouw, metaal, transport en meer​​.

Buitenlandse onzekerheden

Tegenwoordig zijn er veel buitenlandse onzekerheden, zoals de oorlog in Oekraïne, de spanningen tussen China en de VS en natuurlijk de oorlog tussen Israël en Palestina. Deze factoren kunnen de economische stabiliteit verder onder druk zetten​.

Vooruitzichten voor de toekomst

Toch is er ook hoop. Voor 2025 wordt een iets betere groei van 1% voorspeld, mede door stijgende lonen die de koopkracht moeten herstellen. Mocht de wereldwijde handel nog verder verslechteren, dan kan Nederland in 2024 met economische krimp te maken krijgen en in 2025 met een groei van slechts 0,6%​.

Recessie en huizenprijzen

Tijdens een recessie kunnen huizenprijzen dalen als gevolg van verminderde vraag en economische onzekerheid. Het effect op de huizenprijzen kan echter variëren, afhankelijk van de ernst van de recessie en andere factoren zoals rentetarieven, werkloosheid en algemene economische omstandigheden. Bovendien kunnen sommige regio’s of soorten woningen meer worden getroffen dan andere.

Hoewel er zorgen zijn over een mogelijke recessie, zijn er ook tekenen van mogelijk herstel. De komende tijd zal het belangrijk zijn om de economische ontwikkelingen goed in de gaten te houden en voorbereid te zijn op veranderingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in