ChatGPT, wat is het en wat doet het?

0
361
ChatGPT

OpenAI, een in de VS gevestigd AI-bedrijf opgericht door Elon Musk en Sam Altman, heeft op 30 november de previewversie uitgebracht van een chatbotmodel genaamd ChatGPT (Chat Generative Pre-Training). Onmiddellijk veroverde het model de internetwereld stormenderhand, omdat de chatbot (meestal) nauwkeurige, mensachtige antwoorden op vragen en opdrachten produceerde.

Wat doet ChatGPT?

In een notendop, het model is getraind met behulp van een vorm van gesuperviseerde fijnafstemming, genaamd ‘reinforcement learning from human feedback’ (RLHF). Dat betekent dat menselijke trainers gespreksgegevens voor beide partijen hebben verstrekt: gebruikers en AI. ChatGPT zou dan kunnen leren van deze uitwisseling.

Volgens OpenAI is de nieuwste release van de chatbot, die nu op versie 3.5 staat, veiliger en nuttiger in vergelijking met eerdere implementaties. Het kan bijvoorbeeld meer context geven over historische gebeurtenissen, weigeren gewelddadige inhoud te produceren en advies geven als vragen van gebruikers criminele bedoelingen hebben.

Bekijk hieronder een video over ChatGPT voor extra toelichting:

Wat zijn de gevolgen van ChatGPT?

Momenteel kan iedereen ChatGPT gratis uitproberen, en mensen hebben snel creatieve toepassingen voor de technologie gevonden, waaronder het schrijven van muziek en het schrijven van codes voor het bouwen van apps. Gebruikers zeggen al dat ChatGPT de banen van advocaten, programmeurs en zelfs dichters kan vervangen. Sommigen beweren echter dat de tool beter kan worden gebruikt als aanvulling op het werk van mensen.

Maar uiteindelijk heeft het model zijn beperkingen. De engine levert bijvoorbeeld soms plausibel klinkende oplossingen die onjuist zijn – een product van het feit dat het niet is getraind op feitelijke informatie.

Is ChatGPT veilig voor werk of school?

Stack Overflow, een vraag-en-antwoordplatform voor programmeurs, heeft al een tijdelijk verbod ingesteld op door ChatGPT gegenereerde antwoorden, omdat er een enorme toestroom van onjuiste oplossingen van de AI-tool is geweest. Er zijn ook mogelijke ethische kwesties. Tijdens de voortdurende testfase van de technologie hebben studenten het al gebruikt om schoolwerk voor hen te schrijven.

Over het algemeen is ChatGPT een krachtig taalverwerkingsmodel met een aantal sterke punten en beperkingen. Het vermogen om mensachtige tekst te genereren en te leren van grote hoeveelheden gegevens, maakt het bruikbaar voor een verscheidenheid aan toepassingen, maar het onvermogen om nauwkeurige antwoorden te geven op feitelijke vragen en de afhankelijkheid van grote hoeveelheden gegevens beperken het nut ervan in sommige situaties.

Met zijn populariteit zal de chatbot waarschijnlijk niet voor altijd gratis zijn. In een antwoord op een vraag van Musk over het genereren van inkomsten, suggereerde Altman plannen om gebruikers te laten betalen voor elk onderzoek.

Wie zijn er betrokken bij ChatGPT?

OpenAI, opgericht in 2015, heeft als missie het verkennen van de bruikbaarheid van AI-technologie. Naast Musk en Altman wordt het project ook ondersteund door de oprichter van LinkedIn, Reid Hoffman, de mede-oprichter van PayPal, Peter Thiel, de mede-oprichter van Y Combinator, Jessica Livingston, en voormalig Chief Technology Officer van Stripe, Greg Brockman.

In 2019 haalde het bedrijf 1 miljard dollar op bij Microsoft – een deal waarbij ChatGPT werd getraind op de supercomputing-infrastructuur van Azure, het cloud computing-platform van Microsoft. Vóór ChatGPT bracht OpenAI een tekst-naar-beeld AI-model uit, genaamd Dall-E. Dall-E kan verschillende soorten beeldende kunst produceren op basis van een beschrijving die door gebruikers is ingevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in